Når du kjøper en pulsklokke tenker du kanskje at klokken er den viktigste delen av pakka, og at pulsbeltet kun henger med. Mange har dessverre den innstillingen, og pulsbelter behandles relativt stemodelig av mange mosjonister. Sannheten er at du er helt avhengig av å ta godt vare på beltet for å få gode pulsdata, og ikke minst for å slippe å bytte beltet oftere enn du trenger! Av servicehendvendelser vi får på pulsklokker er det en overvekt av pulbelter som fusker, og stort sett løses det over telefon eller mail. I dette innlegget skal vi ta for oss den vanligste feilen som oppstår med mulige løsninger, og videre skal vi ta en titt på hvordan du kan bytte batteri.

Problem: Jeg får ujevne pulsregistringer.

Av og til opplever kunder at pulsen «henger», er ujevn eller vanvittig høy/lav. Er du vant med en pulsklokke som gir deg fornuftige pulskurver vil du sannsynligvis ha et forhold til hvilken puls du har ved ulike hastigheter/ved ulike belastninger, og frustrasjonen blir derfor stor når du får 290 i puls ved rolig langkjøring!

Løsning 1:

Er beltet rent? Mange glemmer å holde beltet rent og pent, og når du tenker over det er dette relativt ekkelt. Det er tross alt en tekstilbit du svetter på gang etter gang, og beltet blir fort marienert i døre hudceller, salt og svette. Denne cocktailen av kroppsvesker kan fort gjøre beltet lite sensetivt, samtidig som du kan irritere huden. En god vane er derfor å vaske beltet for hånd i lunkent vann etter hver tur og henge det til tørk. Etter fem-seks treninger kan du gjerne vaske stroppen uten sensoren i litt mildt såpevann for å få vekk fett.

Løsning 2:

Må beltet resettes? Noen ganger må pulsbeltet få en «omstart». Dette gjelder for eksempel på Suunto sine belter, og virker i mange tilfeller veldig effektivt. Måten man gjør dette på er å ta av batteridekselet, snu batteriet, sette på dekselet i noen sekunder før man tar ut batteriet og lar det ligge et minutts tid før man monterer det igjen. 

Løsning 3:

Er det strøm på batteriet? I likhet med en skigard varer ikke et batteri evig. Beltenes batteri varierer noe, men rundt omkring 200 timer med aktivt bruk er forventet. Trener du 3-4 timer i uken vil batteriet vare ca. et år før du vil merke at det begynner å oppføre seg rart/slutte å sende signaler til klokken. Noen belter har lengre levetid enn dette. Under finner du batteritype for de vanligste pulsbeltene:

Wahoo Tickr: CR2032
Polar H7: CR2025
Garmin HRM swim/run/tri: CR2032
Suunto bluetooth smart sensor: CR2025

Skifte av batteri på ditt pulsbelte

bytte-batteri-pulsbelte

Vanlig belte, eksemplifisert med Suunto smart:

bytte-batteri-pulsbelte
Vipp av sensoren fra beltet.
Bytte-batteri-pulsbelte
Vipp av dekselet på baksiden med en 20-kroning. På Polar, Wahoo og eldre Garmin-belter åpnes sensoren av ved å snu dekselet med 20-kroningen.
Bytte-batteri-pulsbelte
Bytt ut batteriet
Bytte-batteri-pulsbelte
Klips på dekselet igjen. Se til at pakningen sitter rett, og at dekselet tetter hele veien rundt.

Garmin Swim/run/tri

Bytte-batteri-pulsbelte
Vipp gummidekselet forsiktig av med en skje.

Bytte-batteri-pulsbelte

Bytte-batteri-pulsbelte
Bruk en liten stjerneskrutrekker og løsne alle fire skruer. Erstatt batteriet, og skru på dekselet igjen. Sørg for at pakningen ligger rett før du skrur på.
Bytte-batteri-pulsbelte
Trykk på gummidekselet igjen.

 Lykke til!

– Kristian

 

 

Forfatter

Skriv en kommentar