Flere utøvere sverger til undertøy av ull til trening gjennom vinteren,  men mange vet ikke hvordan man best mulig tar vare på plaggene for at de skal holde lengst mulig! Vi tok derfor en prat med tekstil-ekspert, Mona Hommersand hos Dæhlie for å få råd!
hvordan-vaske-ulltøy
Mona Hommersand hos Dæhlie gir deg tips til vedlikehold av ulltøy.

Unngå overdreven vasking av ullundertøy

Mange av oss har nok en oppfatning om at brukt treningstøy bør gå rett i vaskemaskinen etter bruk for å unngå vond lukt, men når det kommer til ull er saken en annen. — Ull skal du vaske når det er skittent, smiler Mona, og legger vekt på at man ofte vasker ull i alt for stor grad.  — Ull trenger ikke å vaskes etter hver gang du har brukt det fordi det er naturlig selvrensende. Det holder lenge å lufte plagget godt mellom bruk, forteller Mona videre.

hvordan-vaske-ulltøy
Frisk luft holder lenge for å gi ulltøyet en oppfrisking etter bruk!

Ullundertøy i vaskemaskinen

Selv om man i stor grad kan lufte ulltøy for å unngå vond lukt vil man selvsagt ha behov for å vaske det fra tid til annen. Her er det viktig å ikke sluntre unna dersom man ønsker å bevare tøyet forteller Mona. — Vask i maskin på ullprogram og bruk vaskemiddel beregnet på ull, feks. Milo. Konsekvensen av å være slepphendt her kan fort ødelegge tøyet utdyper hun. — Vanlige vaskemiddel inneholder enzymer og blekemiddel som kan ødelegge ullen.

hvordan-vaske-ulltøy
Husk å kun bruke vaskemidler som er beregnet på ull!
hvordan-vaske-ulltøy
Usikker på vaskemåten? Sjekk anvisningen i plagget!

Men hva med teknisk undetøy?

En ting mange kjenner seg igjen er vond lukt i undertøy av teknisk materiale! Så hva gjør man for å unngå at man skal lukte død hver gang man skal ut å trene? — Unngå at treningsklær i syntetiske fibre blir liggende etter bruk, smiler Mona.  Hvis du ikke kan vaske de med en gang, heng til tørk etter bruk for å unngå at bakterier utvikler seg, forteller hun videre.

Når man skal vaske tøyet er det også et par enkle regler å forholde seg til. — Unngå skyllemiddel da det gir sur lukt til plagg med syntet. Vask på så høy temperatur som plagget tillater, forteller Mona.

Se vårt utvalg av Ull- og Superundertøy fra Dæhlie her.

 

mm
Forfatter

Kristian Horne er 28 år gammel, utdannet ved Norges idrettshøgskole. Hans idrettslige bakgrunn er fra triathlon, og meritter er blant annet fire ganger topp ti i Norseman og bronse i NM triathlon langdistanse. Kristian er bidragsyter og uansvarlig redaktør for Supersport.no Blogg, og jobber til daglig som sortimentsansvarlig for triatlon i nettbutikken Supersport.no.

Kommentarfeltet er stengt