En våtdrakt gjør deg til en bedre svømmer! Det er vår påstand, iallfall dersom teknikken ikke er finslepen. Skal du kjøpe din første drakt er det en del ting du bør tenke over, og i dette innlegget gir vi deg våre tips!

1. Velg rett nivå for på våtdrakten

Ulike våtdrakter lages for ulike brukere. Dette medfører at egenskapene på draktene endres etterhvert som de blir dyrere, og derfor er det viktig at du velger rett nivå! Vi kategoriserer etter tre ulike type utøvere:

  1. Nybegynner: Du er som ordet antyder, ny i sporten, og trenger først og fremst en våtdrakt å komme i gang med. Som nybegynner er ofte behovet for oppdrift høyt for å få en så god linjeholdning som mulig. Draktene i denne kategorien gir god oppdrift, og har tilstrekkelig bevegelighet for en nybegynners teknikk. Draktene er litt mer solide enn draktene for viderekommende og elite, og er relativt prisgunstige. Se draktene her.
  2. Viderekommen: Du har tatt svømmeteknikken et steg videre, og trenger nå en mer bevegelig våtdrakt. Oppdriften i disse draktene er fortsatt relativt høy, men de er vesentlig mykere i skulderpartiet enn nybegynnerdraktene. Svømmer du mellom 1:15 og 1:45 på en Ironman-svømming er dette rett nivå. Se draktene her.
  3. Elite: Du har en meget god teknikk, og du har ikke noe behov for hjelp med linjeholdningen. Våtdraktene i dette segmentet er ekstremt elastiske, tynne og komfortable. Målet med disse draktene er rett og slett å gi minst mulig forstyrrelse av teknikken og best mulig vannfølelse. Svømmer du komfortabelt under 1:10 på 3800 meter svømming er dette en drakt å vurdere. Se draktene her.
hvordan-velge-våtdrakt-1
Tre drakter til ulikt bruk. f.v 2XU M:2 til nybegynner, Huub Aegis til viderekommende og Huub Acara til den virkelig raske svømmeren!

2. Følg størrelsesguiden

Leverandørene legger mye vekt på disse, og de treffer stort sett bra. Bruk dem derfor godt! Her er det liten vits å lyve av seg et par kilo, eller på noen cm da dette kan bli dyrt! Frem med målebåndet og badevekten og velg størrelse deretter! Du finnet størrelesguidene til drakene enten i fanen «størrelsesguide» eller som eget bilde på produktet. Er du HELT på vippen mellom to størrelser? Vi opplever ofte at det kan være greit å vippe ned, da draken vil tøye seg litt under bruk.

3. Kontroller størrelsen når pakken kommer

OK! Du har vært ærlig i forhold til nivå, og du har vært ærlig med størrelsesguiden, men fortsatt: Ingen kropper er helt like. Kanskje du har litt lang rygg, eller litt korte bein? Prøv derfor drakten hjemme i stua før du kaster deg ut i det lokale tjernet! Bruk hansker (følger med på en del drakter) og ta den varsomt på. Trekk drakten godt opp i skrittet, og videre godt opp mot skuldrene.

Ender du opp med «flaggermusvinger» og mye luft under drakten? Da er den for stor! Er det KOMPLETT umulig å strekke opp armene? Da er det sannsynligvis for liten, men husk at neoprenet vil bli mye mykere etter en tur i vannet.

Svømme i kaldt vann? Her er våre tips

Fortsatt i tvil?

Send oss gjerne en mail på support@supersport.no så hjelper vi deg!

 

 

Forfatter

Kommentarfeltet er stengt