Vintersykkel-tips
Noen få tilpasninger er alt som skal til for å kunne sykle året rundt!
Dagene er blitt kortere, og mørket gjør stadig at vi mosjonister bli mindre og mindre synlige for våre venner bilistene. Pendlesykling (og vanlig sykling for den saks skyld) blir derfor ikke så enkelt som på sommeren, da man i bunn og grunn bare kan hive seg ut med kort/kort. Vintersykling er imidlertid ikke umulig, og med noen enkle grep og innarbeiding av rutiner kan det være et effektivt supplement til treningen. Vi gir deg noen tips!

 

Hva slags sykkel til vintersykling?

Sykkelen du bruker til vintersykling bør i utgangspunktet være en dedikert vintersykkel. Siden veier og fortau ofte saltes gjennom vinteren vil forekomst av rust være ganske så stor. En god vintersykkel er i mine øyne en enkel sykkel med enkle komponenter. En hybridsykkel med stiv gaffel, skivebremser, Shimano Deore-gir (eller enklere), skjermer og piggdekk holder lenge. Har du en gammel terrengsykkel i garasjen som står ubrukt er dette også en god løsning. Husk å bruke lys både foran og bak på sykkelen!

Det er kaldt å sykle om vinteren – hva med bekledning?

Lite er mer ubehagelig enn å fryse, og med fartsvind og kuldegrader kan vintersykling være en kjølig affære. Kle derfor godt på deg! På hodet har jeg stort sett alltid en lue under hjelmen, og er det skikkelig kaldt kan et hjelmtrekk være smart. En hals er alltid med uansett temperatur. På overkroppen har jeg teknisk superundertøy, og deretter en vintersykkeljakke. Blir dette for kaldt tar jeg på en vest over jakken. På hendene veksler jeg mellom langrennshansker og hummerhansker avhengig av temperatur. På underkroppen har jeg vanlig bib-short dekket av en lang vintersykkelbukse. Blir dette for kaldt bruker jeg stilongs under.

Les også:  Vi tester hansken Craft Siberian Split for vintersykling

Lake MXZ303 er noe av det varmeste du kan ha på beina gjennom vinteren.

Sykkelsko for vintersykling

Føttene er et av de stedene man fryser raskest. Dette skyldes at man i liten grad beveger tærne, de er utsatt for fartsvind, snø legger seg fort på tuppene, og pedalen som skoen er festet i blir kraftig nedkjølt. For å unngå å fryse på beina finnes det i min verden to løsninger. Bruker du vanlige sykkelsko kan du dekke skoen med en raggsokk med hull til cleaten, for å så dekke med et skotrekk. Er det skikkelig kaldt kan du supplere med en elektrisk varmesåle. Et enklere alternativ er en ren vintersykkelsko. Dette gir god varme uten bruk av trekk, og er ekstra godt isolert i sålen slik at cleaten i liten grad kjøler ned foten.

Bruk godt med reflekser på sykkelen i tillegg til lys, og fest gjerne refleks på sekken!

Utstyrsliste for vintersykling

Under har vi prøvd å sette sammen en liste til deg på utstyr vi mener vi mener er lurt å ha når du skal sykle på vinteren. Produktene kan du kjøpe på Supersport.no og produktene åpnes i en ny fane. God handel og god tur!

Lake MXZ 303 sykkelsko
Skotrekk i spreke farger
En god hjelmlue
Hjelmtrekk i spreke farger
Ullundertøy – et must!
Sykkeljakke for vinterbruk
En vest om det blir litt kaldt
Gode og varme sykkelhansker
En god sykkelbukse

God trening i mørket!

mm
Forfatter

Kristian Horne er 28 år gammel, utdannet ved Norges idrettshøgskole. Hans idrettslige bakgrunn er fra triathlon, og meritter er blant annet fire ganger topp ti i Norseman og bronse i NM triathlon langdistanse. Kristian er bidragsyter og uansvarlig redaktør for Supersport.no Blogg, og jobber til daglig som sortimentsansvarlig for triatlon i nettbutikken Supersport.no.

Skriv en kommentar