I en føljetong over tre deler, vil jeg ta for meg noen utfordringer knyttet til triatlon og noen tips for hvordan du kan komme deg gjennom disse. I Triatlonguiden del tre vil jeg vise deg hva du skal gjøre om du har fått en rift i våtdrakten. Nemlig hvordan lime våtdrakten.

Koster mye og tåler lite

Jeg vil komme med en luftig påstand: du kommer aldri til å eie et plagg som er mer ømtålig sett opp mot prisen, enn en våtdrakt. Ikke misforstå, våtdraktene du finner på markedet kan du fint ha i mange år uten problemer, men det er nå en gang slik at du finner få stridsvogner dekket med neopren. Våtdraktene du finner på markedet er stort sett meget elastiske og har god oppdrift.

For å få maksimal funksjon mot crawlteknikk er draktene bygget opp med ulik tykkelse på ulike stder i drakten. Fra beina og oppover til litt over hofta er stoffet tykkere for å gi deg mer oppdrift, og rundt skuldrene er drakten merkbart tynnere for å gi deg økt bevegelsesfrihet. Drakten er også belagt med et tynt lag med coating som skal minske vannmotstanden ytligere.

Sprekk i neoprenet – er løpet kjørt?

Alle disse detaljene er supre for å få deg raskest mulig gjennom vannet, men i kampen mot skarpe negler, røtter og voldsomme møter med skiftesonen vil rifter fort kunne oppstå. Så står du plutselig der med et 1 cm stort hull i låret på draken og lurer på om goddrakten skal i restavfallet eller må leveres på Grønnmo for kildesortering. Ta det med ro, det finnes en løsning. Dyr er den ikke heller.

Drakten er nemlig mulig å lime! Ja, du leste riktig. Et svart, seigt kontaktlim er det som skal til for å fikse de fleste hull i en drakt. Dette er selvfølgelig innenfor rimelighetsens grenser, et avrevet bein vil du nok slite med å lime på, men vanlige rifter og hull fikser du greit.

Lime-våtdrakt-triatlon
Å lime våtdrakt er fort gjort! Alt du trenger er, riktig, lim!

4 steg for å lime våtdrakt

 1. Klargjøre drakten:
  Sett en kopp, et eggeglass eller en skismøringsboks under riften og strekk det ut så riften åpner seg. «Lås» riften ved å legge på lodd på hver side.

  Lime-våtdrakt-triatlon
  Legg lodd på drakten for å åpne såret.


 2. Påfør lim:
  Påfør lim på sidene i hele riften. Du trenger et jevnt, tynt lag med lim som skal dekke hele sidene. Sidene i riftet skal ikke komme i kontakt.
 3. Vent til limet har tørket:
  Dette tar normalt sett ikke så lang tid. Jeg pleier å vente ca 30 min for å være på den sikre siden. Limet skal være berøringstørt.
 4. Klem sammen riften:
  Du skal nå presse sammen sidene på riften slik at såret lukker seg. Her får du kun en sjanse siden kontaktlimet hefter umiddelbart når sidene tar i hverandre. Gjør derfor denne operasjonene med stødig hånd, full mage og skarpe øyne. Bommer du litt er det langt ifra krise, og kun estetisk. Prøver du imidlertid å åpne riften igjen for å rette på dette, vil du høyst sannsynlig fylle heimen med bannskap som vil jalle mellom husveggene i nabolaget. Jeg har prøvd, og den lille overlappen på 1 mm jeg skulle rette på, så ut som et stuegulv sammenlignet med det endelig utfallet.Hold sammen riften i 5-10 min med et fast grep. La drakten ligge en dag før du bruker den. Drakten er nå nesten like god som ny!

  Lime-våtdrakt-triatlon
  Når limet er tørket klemmer du sammen sidene og holder noen minutter.
  Lime-våtdrakt-triatlon
  Vipps! Såret er leget!

  Liming fungerer som sagt bra når uhellet først er ute, men vi anbefaler som alltid våre kunder å være forsiktige med draktene sine. Bruk hansker eller sokker på hendene når du trekker på drakten, unngå greiner og røtter og ikke nøkk til for mye når du tar den av.

Våtdraktlim finner du her

– Kristian

mm
Forfatter

Kristian Horne er 28 år gammel, utdannet ved Norges idrettshøgskole. Hans idrettslige bakgrunn er fra triathlon, og meritter er blant annet fire ganger topp ti i Norseman og bronse i NM triathlon langdistanse. Kristian er bidragsyter og uansvarlig redaktør for Supersport.no Blogg, og jobber til daglig som sortimentsansvarlig for triatlon i nettbutikken Supersport.no.

Skriv en kommentar