Tekst og bilde: Kristian Horne

Felleski er en av de største trendene vi har sett i sportsbransjen de siste årene, og ikke uten grunn. Skiene gir deg feste uten å smøre, og er mer enn bra nok til å få masse skiglede, særlig når forholdene er vriene! Men kan skiene bare brukes gang etter gang uten noe omtanke og kjærlighet? Vi tar en nærmere titt på vedlikehold av felleski.

Feste når alt håp er ute

Mange som har gått på felleski opplever ofte det samme: Skiene er bra på de fleste forhold, men skinner virkelig når forholdene er vriene. Våt nysnø, og ikke minst varierende forhold der det veksler mellom kram og tørr snø er supre forhold for felleski. Men selv om du smilende kan labbe innover i marka mens andre har kladder eller bakglatte ski, kommer du ikke helt gratis unna. Klister og voksrester de andre skiløperne legger igjen i sporet vil naturligvis tas opp i sålen og ikke minst fellen din når du sklir over. Dette kombinert med barnåler, aske fra bål, kvist, bark og andre ulumskheter i løypa vil gjøre at fellens egenskaper over tid vil tape seg.

Vedlikehold av felleski
Våt nysnø! Perfekte felleski-forhold!
Vedlikehold av felleski
Skin-cleaner fellerens og Skin-care felleimpregnering – alt du trenger for å bevare fellens egenskaper!

Rens

At fellen tar til seg forurensning over tid er imidlertid ikke ensbetydende med at den avgår med døden! Fellen kan nemlig rengjøres svært enkelt, men her må man være nøye på å bruke riktig middel. Normal skirens vil nemlig kunne rense godt, men samtidig løse opp limet som fester fellen til skien. Heldigvis finnes det egnede rensevesker som effektivt løser skitt fra fellen samtidig som limet forblir uberørt! Fremgangsmåten her er rett og slett å spraye fellerens på et stykke fiberlene for å så stryke gjentatte ganger over fellen fra tupp til bunn til den er ren. I perioder når det er fine, kalde forhold med lite nedfall i sporene er det greit å gjøre dette en gang i mellom, typisk hver andre uke. Er det derimot klsiterføre og mye forurensing i løypa vil vi anbefale å gjøre dette så ofte som etter hver tur.

 

Vedlikehold av felleski
Skin-cleaner påføres fiberlene.

 

Vedlikehold av felleski
Fellen renses så fra tuppen og bakover

Impregnering av fellen

Etter at fellen er renset er det smart å impregnere den. Fra fabrikk er felleskiene behandlet med impregnering som motvirker ising. Etter en stund vil dette imidlertid slites bort, og mange vil oppleve at fellen begynner å ise. Dette er spesielt merkbart når man går fra våt til tørr snø. Impregnering er heldigvis svært enkelt, og bør gjøres jevnlig. Fremgangsmåten er: Sørg for at fellen er tørr -> Spray på felleimpregnering -> Stryk ut med fiberlene fra front og bakover -> La fellen tørke skikkelig.

Vedlikehold av felleski
Skin-care sprayes rett på fellen.
Vedlikehold av felleski
Impregneringen jevnes så utover feller med fiberlene med lette bevegelser fra tuppen og bakover

Hele prosessen med rens og impregnering krever ikke smørestativ, smørejern eller børster! Og forresten: Du kan også bruke Swix Skincare felleimpregnering som en hurtigglider på resten av sålen! Spray på sålen og fordel med fiberlene, la det stå i tre minutter og poler så med fiberlene.

Hvilket produkt skal du velge?

Det finnes heldigvis ikke så mange produkter å velge mellom – felleski skal jo tross alt være lette å eie! Vi fører produkter fra Swix, og her finnes det to serier: Standard og Pro. Standardproduktene består av en fellerens og en imrpegnering, mens Pro-serien har egne impregneringer som er optimalisert for ulike temperaturer. Kort fortalt er standard-serien topp for trening, og Pro-serien passer deg som ønsker enda bedre egenskaper og kanskje ønsker å bruke skiene i renn. Pro Skin-care impregnering består av blå, lilla og rød som dekker kald snø, nullføre og «påskeføre». Den blå impreneringen sikrer bedre glid på kald snø, den lilla hindrer ising på vanskelig «nullføre» og den røde har meget gode egenskaper for å hindre opptak av smuss på skitten og våt snø.

Vedlikehold av felleski
Standard vedlikeholdsprodukter for felleski fra Swix – Skin-cleaner og Skin-care
Vedlikehold av felleski
Swix sine Pro-produkter for fellski. Fra venstre: Rens, kald, zero og pluss-impregnering.

Noe ellers du må tenke på?

Nei, ellers er det lite du trenger å tenke på i forhold til fellen! En normal fell varer en god stund før den må byttes ut, og som et eksempel mener Rossignol at deres mohair-feller skal vare i opptil 150 økter. Glidsonen på skiene behandles forøvrig som på normale ski, med den vanlige glideren du bruker ellers.

Lykke til med felleskiene, og husk det viktigste av alt: Bruk dem masse!;-)

 

 

mm
Forfatter

Kristian Horne er 28 år gammel, utdannet ved Norges idrettshøgskole. Hans idrettslige bakgrunn er fra triathlon, og meritter er blant annet fire ganger topp ti i Norseman og bronse i NM triathlon langdistanse. Kristian er bidragsyter og uansvarlig redaktør for Supersport.no Blogg, og jobber til daglig som sortimentsansvarlig for triatlon i nettbutikken Supersport.no.

Kommentarfeltet er stengt