Det å være triatlet i Norge kan noen ganger være utfordrene. Temperaturen i sjøen og de mange vann er ofte relativt lav, spesielt på våren og sensommeren, og av den grunn kvier mange seg for å legge ut på svømmetur. Det å svømme i kaldt vann trenger imidlertid ikke være en ubehagelig affære dersom du tar noen forhåndsregler! Her er noen råd som kan gjøre svømmeturen mer komfortabel, selv om gradestokken er godt under vanlig badetemperatur!

1. Gi kroppen et forvarsel

En våtdrakt er et varmt plagg, og når du har tatt den på vil varmen fort stige. Forskjellen mellom klimaet inne i drakta og kaldt vann blir derfor fort ganske stor, og kan gi deg et godt sjokk i det du hopper uti og det kalde vannet siger inn! Et råd kan derfor være å helle kaldt vann ned i drakten ved nakken og i brystet for å gi kroppen en mulighet til å akklimatisere seg noe. Bader du ved en strand kan du gjerne gå kontrollert ut i vannet og få inn vann i drakten for å så gå opp igjen. La så vannet du har fått inn varme seg opp et lite minutt, før du så går i gang med svømmeøkten.

Trollveggen triatlon er kjent for kaldt vann på svømmingen. I 2017 snek gradestokken seg så vidt over 13 grader.

2. Isoler hodet

Mye av varmetapet til kroppen går fra hodet, og under svømming er ofte nettopp dette det minst isolerte stedet! Ved normale temperaturer (16-20 grader) er det nok med en vanlig silikonbadehette, men blir det kaldere kan det være greit med tyngre skyts. Er det «småkaldt» kan det være nok med to silikonhetter utenpå hverandre. Blir det ordentlig kaldt, og det sprenger i hodet, vil en neoprenhette være å anbefale. Disse hettene har stropp under haken og tetter godt rundt ørene i tillegg til å isolere selve hodet. Vi anbefaler imidlertid å ha en fargerik silikonhette utenpå neoprenhetten for å tette litt ekstra og ikke minst være mer synlig.

Man ser muligens ut som en astronaut, men man får i alle fall opp tempen!

3. Ekstra isolasjon når det virkelig er kaldt

Når gradestokken kryper enda lenger ned, vil normale våtdrakter kunne bli kalde, og behovet for isolasjon øker. Skal man være lenge ute i vannet og trene når det er ned mot 11-12 grader anbefaler vi en spesialdrakt laget for kalde forhold. 2XU Ignition er en super drakt som gir god oppdrift, god bevegelighet og ikke minst drastisk bedring av isolasjon sammenlignet med vanlige triatlondrakter. Ignition finnes til både dame og herre.

2XU Ignition er en rask drakt med ekstra god isolasjon! Et godt våpen mot kaldt vann! Foto: 2XU

Et annet triks kan være å bruke et par neoprenhansker og sokker. Disse, kombinert med neoprenhette og en varm våtdrakt, gir deg minimal eksponering av bar hud, og dermed mye høyere komfort! Det er imidlertid verdt å nevne at sokker og hansker (spesielt hansker) ikke alltid tillates under konkurranser.

Norseman har ofte vært meget kaldt, og mange velger å bruke neoprenhette på den 3800 meter lange svømmingen. Foto: Kai-Otto Melau

4. Tett ørene!

Å få vann inn i ørene er ikke bare irriterende, det kan også være direkte ukomfortabelt og gjøre deg svimmel dersom vannet er kaldt nok. Mange opplever å føle seg som man har vært en tur på byen når man går opp av vannet på de kaldeste dagene, og det kan også være direkte vondt i ørene hvis vannet får renne uhindret inn og ut. Dersom du ikke får tettet rundt ørene med badehetten kan derfor ørepropper løse problemet. Det er verdt å merke seg at ikke alle har problemer med dette.

5. Svøm aldri, ALDRI alene!

Det er kanskje ikke så mye poeng å gå for mye inn på dette, men svøm ikke alene! Uansett temperatur. En sikkerhetsbøye er uansett smart å ha, men da først og fremst for å sees i vannet, og for å kunne hjelpe deg med å holde deg flytende til makkeren din kommer til unnsetning. Det kan også være lurt å holde seg nærmere land på de kaldeste dagene som en ekstra sikkerhetsmargin.

Med disse rådene ønsker vi deg en god svømmetur, uansett hvor varmt eller kaldt det måtte være;-)

 

En sikkerhetsbøye kan være til hjelp hvis du mister kontrollen, men ikke la den være din eneste makker på svømmetur! Foto: Jørgen Melau

 

mm
Forfatter

Kristian Horne er 28 år gammel, utdannet ved Norges idrettshøgskole. Hans idrettslige bakgrunn er fra triathlon, og meritter er blant annet fire ganger topp ti i Norseman og bronse i NM triathlon langdistanse. Kristian er bidragsyter og uansvarlig redaktør for Supersport.no Blogg, og jobber til daglig som sortimentsansvarlig for triatlon i nettbutikken Supersport.no.

Skriv en kommentar