Da Sir Edmund Hillary og Tenzing Norgay som de første menneskene i verden besteg Mount Everest, var det med Brynje netting innerst. Da Kristian og Sindre fra Supersport.no besteg en 7848 meter lavere topp på Norefjell falt valget på det samme. Men hva gjorde at begge disse hardbarkede makkerparene gikk for Brynje? 

Hvorfor nettigundertøy?

Helsetrøyer hadde sin storhetstid for mange tiår siden, men det fungerer fortsatt like godt. Men hva er årsaken til at mange sverger til netting? La oss aller først se på materialvalget i Brynje Wool Thermo. Nettingen har en sammensetning av ull og polyamid i forholdet 80/20. Sammensetningen gjør at undertøyet skal ha gode egenskaper for å holde deg varm, samtidig som polyamid-stoffet hjelper på fukttransporten.  Polyamid er også et materiale som er svært holdbart og solid, noe som forsterker ullet.

Brynje-wool-thermo
Helse i hvert hull? Brynje har laget undertøy i mange, mange år og har utvidet sortimentet mye siden helsetrøyens storhetstid.

Men hvorfor velge et nettingundertøy fremfor rent ullundertøy eller superundertøy? Teorien bak den tradisjonelle helsetrøyen er basert på at nettingkonstruksjonen gir luftlommer som isolerer mellom trådene. Samtidig gjør den åpne vevingen at overskuddsvarme lett slipper ut under hard aktivitet. Med andre ord skal disse undertøyssettene kunne fungere like godt til ekspedisjon som til trening.  Spørsmålet er om det fungerer?

På utkikk etter en langrennsdestinasjon som har alt? Les vårt reisebrev fra Norefjell her.

Med Brynje på trening

Det første vi opplevde da vi tok på oss undertøyet for første gang, var hvor mykt det føltes på kroppen. Kombinasjonen av fine ulltråder og liten kontaktflate gjør at man får en helt annen følelse enn vanlig superundertøy. Det er også svært elastisk, og gir god bevegelsesfrihet. Vi testet undertøyet over en lengre periode, og brukte det i kombinasjon med en helt normal langrennsjsakke.

Brynje-Wool-Thermo
Sindre fra Supersport.no med en Brynje Wool Thermo med høy hals.

Til rolige langturer opplevde vi at Brynje wool thermo holdt oss passe varme, selv i kortere pauser der gradestokken pekte godt nedover. Til intervalltrening og raske langturer var imidlertid  spenningen større. Undertøy med så stor andel ull blir ofte «mettet» med svette, og oppleves fort tunge og klamme når man virkelig drar på. Brynje skiller seg ut her. Vi opplevde at undertøyet transportere svette bedre enn normalt ullundertøy , og at det i mindre grad opplevdes som fuktig. Selv om stoffet var vått etter noen intervaller, gir nettingkonstruksjonen liten kontaktflate, noe som gir mindre følelse av å være fuktig.

Brynje-wool-thermo
Helsetrøyen er ikke borte! Brynje leverer moderne klær med tradisjonelt design.

Vi opplevde imidlertid at det ble noe varmt til harde økter der det ikke er mer enn -4/-5 grader, og at rene kunststoff-undertøy er bedre egnet her. Til intervall og skirenn der det er kaldere vil imidlertid dette settet fungere utmerket da det også varmer godt i roligere perioder av økten/rennet.

Vedlikehold og vask

Brynje Wool Thermo er laget for å kunne maskinvaskes som annet ullundertøy. Pass dog på at du kun bruker ullprogram og Milo. Undertegnede har fortsatt gode minner om medsoldaten i forsvaret som kokvasket sin nettingoverdel på 60 grader og gikk fra størrelse XL til XXXS på 1,5 time i maskinen. Du trenger heller ikke å vaske settet etter hver eneste tur dersom du vil spare miljøet. Ulltøy kan nemlig luftes godt etter bruk uten at det umiddelbar begynner å  lukte huggorm.

Brynje-wool-thermo
Brynje under en normal langrennsjakke holdt fint i en lengre skitur i -10 grader.

Oppsummering

Brynje Wool thermo fungerer til langt mer enn bare polekspedisjoner og førstegangsbestigninger av topper over 8000 meter. Vi opplever at undertøyet fungerer utmerket til langrennsturer gjennom vinteren, og at mange nok ville fått en aha-opplevelse dersom de ikke har prøvd netting før.

+ Puster meget godt.
+ Oppleves som mykt og lett.
+ God evene til fukttransport og varme.

– Bir noe varmt til harde økter dersom det ikke er kaldt.

mm
Forfatter

Kristian Horne er 28 år gammel, utdannet ved Norges idrettshøgskole. Hans idrettslige bakgrunn er fra triathlon, og meritter er blant annet fire ganger topp ti i Norseman og bronse i NM triathlon langdistanse. Kristian er bidragsyter og uansvarlig redaktør for Supersport.no Blogg, og jobber til daglig som sortimentsansvarlig for triatlon i nettbutikken Supersport.no.

Kommentarfeltet er stengt