Du har kanskje ikke hørt om Gridarmor fra før, men det lille norske merket har på kort tid kommet med mange spennende produkter for aktive mennesker, deriblant ullundertøy i 100% merinoull. Vi har i en lengre periode hatt muligheten til å teste ut ullsettet før det ble sluppet på markedet, og etter mange timer med sykling, løping, langrennsturer og ikke minst skogsturer har tiden kommet for noen betraktninger.

Hvorfor ull i undertøy?

Ja, hvorfor det? Det finnes mange fantastiske superundertøysett på markedet, og til mange type bruk er dette å foretrekke. Fordelen med teknisk materiale er at det har svært gode egenskaper når det kommer til å transportere fuktighet under trening, og dette er svært nyttig når det snakk om høyintensiv trening der svetten siler.

Ull har nemlig den egenskapen at det varmer selv om det blir fuktig. Ikke rart at sauen valgte nettopp ull fremfor lycra!

Ulempen er imidlertid at det varmer lite, og på turer der man holder lavere tempo, og kanskje også stopper opp en gang i ny og ne, vil tekniske undertøysett fort kunne bli kalde. Nettopp her kommer ull inn som et supert alternativ, og gjør jobben usedvanlig godt. Ull har nemlig den egenskapen at det varmer selv om det blir fuktig. Ikke rart at sauen valgte nettopp ull fremfor lycra! At ull fungerer godt til turer og ekspedisjoner er godt kjent, men hvordan er det å trene med?

Test Gridarmor ullundertøy
Gridarmor ullundertøy er laget i 100% merinoull og har også lufehull under armene.

Klør virkelig ullundertøy?

Gridarmor ullundertøy er ved første øyekast relativt tynt. I motsetning til en del ullsett beregnet på turer, har Gridarmor gått for et relativt tynt stoff som nesten er som en super å regne. Settet har en myk overflate, og føles meget behagelig på kroppen, men klør det? Mange sliter jo med nettopp dette problemet, og for de aller mest utsatte vil det aller meste av tøy i 100% ull tendere til å klø. Dette ullsettet gir imidlertid en real sjans for at det skal gå bra, selv for den mest ømfintlige hud! Selv merker jeg ingenting, og produsenten opplyser om at nettopp kløe er noe de har prioritert å eliminere i utviklingen. Gridarmor (og kvinneutgaven Felines) bruker kum merinoull, og trådene er tynne for at det i veldig liten grad skal irritere og klø.

Test Gridarmor ullundertøy
For undertegnede klør ikke settet i det hele tatt, og produsenten har jobber målrettet med å lage et produkt som ikke skal irritere!

Ullundertøy på trening

Da jeg fikk test-settet tok jeg det i bruk på omtrent alle typer trening. Det har vært med på vintersykling, langrenn, løping og ikke minst et par turer på fjellet under rypejakta. Under sykling til og fra jobb gjennom vinteren har jeg stort sett ett undertøysssett pluss vindtett bukse og jakke med fleece-fór. Til løping og langrenn er det sjeldent jeg har noe mer enn undertøyssett og langrennsdress.

Test Gridarmor ullsett
Settet fra Gridarmor sitter godt etter, men gi fortsatt stor bevegelsesfrihet! Settet på bildet er i L og undertegnede er 189cm høy.

Opplevelsen etter mye trening, er at ullsettet er optimalt for rolig langkjøring, og bra til mer intensiv trening, spesielt når det er skikkelig surt ute. På langturene er settet behagelig fra rundt 0 grader og nedover, og til mer intensiv trening er det best når det blir enda litt kaldere. Intervalltrening på de virkelig kalde dagene er ganske så uproblematisk med settet. Selv om man svetter mye under dragene, vil du holde deg relativt varm i pausene takket være ullens varmende egenskaper. Til intensiv trening der det er varmere enn -5 opplever jeg imidlertid at ull blir i varmeste laget, og at tradisjonelt superundertøy fortsatt er å foretrekke.

Ullundertøy og holdbarhet

Som testprodukt flest har ullsettet fra Gridarmor blitt hardt brukt. Jeg har blant annet vasket det MYE mer enn nødvendig for å se om passform og stoffet holder seg. Etter snart tre måneder med bortimot daglig bruk, og mangfoldige runder i vaskemaskinen er fortsatt passformen lik som ved første bruk, og det har heller ikke blir noen nupper å snakke om. Når dette er sagt, må det nevnes at man ikke trenger å vaske ull etter hvert bruk. Hvis du er påpasselig og henger plaggene luftig etter trening vil du kunne bruke settet i flere treningsøkter uten at det lukter død langrennsløper.

Test Gridarmor ullsett
Overflaten er fortsatt myk og fin etter lang tids bruk, men husk å vaske med Milo eller lignende produkter.

Oppsummering

Gridarmor ullundertøy er et velkomment tilskudd til treningsgarderoben dersom du trener mye gjennom vinteren. Settet er mykt, klør ikke (på meg iallfall), og passer utmerket til rolig trening de fleste dagene gjennom vinteren. Settet passer også godt til høyintensiv trening, men mest når det er relativt kaldt. Rundt 0 grader vil det bli for varmt til intervalltrening.

+ God passform
+ Klør ikke
+ Varmer uansett om man er tørr eller svett

– Noe varmt til hard trening

Tekst: Kristian Horne
Foto: Joakim Smångs

 

mm
Forfatter

Kristian Horne er 28 år gammel, utdannet ved Norges idrettshøgskole. Hans idrettslige bakgrunn er fra triathlon, og meritter er blant annet fire ganger topp ti i Norseman og bronse i NM triathlon langdistanse. Kristian er bidragsyter og uansvarlig redaktør for Supersport.no Blogg, og jobber til daglig som sortimentsansvarlig for triatlon i nettbutikken Supersport.no.

Kommentarfeltet er stengt