I en føljetong over tre deler, vil jeg ta for meg noen utfordringer knyttet til triatlon og noen tips for hvordan du kan komme deg gjennom disse. I Triatlonguiden del 1 vil jeg for meg triatlondrakten. Eller trisuit, om du vil.

Kan jeg ikke bare bruke en sykkelbukse og trøye da?

Sitat: Utallige førstegangs-triatleter gjennom tidene

Dette spørsmålet går hvert år som et ekko i sportsbutikker, på forumer og i diverse samtaler om triatlon, gjerne tidlig på sesongen. Spørsmålet om man trenger en dedikert tridrakt for å bedrive triatlon er vel begrunnet, og har flere svar. I hovedsak vil vi støtte Norges Triatlonforbund, når de sier at alt man trenger er en badebukse, sykkel og joggesko.

Dette er imidlertid minste felles multiplum og vil kun få deg fra start til mål. En triatlondrakt er imidlertid tiltenkt deg som vil mer enn bare å komme deg gjennom. Draktene finnes i ulike former og farger, men noen faktorer er like fra merke til merke. Jeg vil gjerne presentere noen argumenter for bruk av en dedikert tridrakt fremfor å bruke ditt vanlige sykkeltøy.

1. Overgang fra svøm til sykkel

Eller la oss spole enda lenger tilbake! Vi går til punktet der du skal ta på deg drakten. Bruker du en sykkelbukse vil paden, som i de fleste tilfeller er relativt stor, være vanskelig å få på rett plass. En våtdrakt skal sitte skikkelig etter, noe som fort kan bli ukomfortabelt med en sykkelpad. En tridrakt på den andre siden, har en vesentlig minde pad som sjeldent er til sjenanse under neoprenet.

Når du videre kommer deg ut av vannet har du, som du sikkert skjønner, blitt våt. Det stedet i tøyet som suger til seg mest vann er paden, og en sykkelpad tar LANG tid å tørke. Dette vil si at du drar med deg en sykkelbukse med en tung, våt pad ut på sykkelen. Sykkeltrøyen vil også være våt, og tar lengre tid å tørke. En tridrakt på den andre siden er laget i tynt, svært hurtigtørkende stoff, og har en liten pad som i liten grad «lagrer» på vann. Med litt fartsvind på sykkelen er du tørr raskere enn du tror!

2. Overgangen sykkel til løp

Gjennom sykkeldelen har du sansynligvis ikke tenkt så mye over tridrakten fordi den gir deg passe demping gjennom paden, og det faktum at den ikke er søkk våt. I det du skal ut å løpe har du lite og forholde deg til da drakten «sitter som den skal», i motsetning til sykkelhabiten som må justeres ettersom paden sjeldent er perfekt fra start mtp løp. Og nettopp paden er den store forskjellen på løpingen. Paden i sykkelbuksen er laget for – ja, du gjettet riktig – sykkel. Den er med andre ord alt for stor til å løpe komfortabelt med i motsetning til tridrakten. Paden i tridrakten er designet for å være et kompromiss mellom sykkel og løp, og fungerer meget godt til nettopp det. En annen fordel med tridrakten er at den er i ett stykke. Den vil derfor ikke gli opp eller dette ned mens du løper.

De fleste tridrakter har også små lommer bak i korsryggen til gel med mer. Men det har jo også en sykkeltrøye, sier du. Det er i og for seg riktig. Forskjellen her ligger i at lommene på tridrakten er strammere enn de på fleste sykkeltrøyer slik at gel ikke faller ut mens du løper.

3. Stil er viktig

Det siste argumentet er av det forfengelige slaget, og går rett og slett ut på at man unektelig ser ut som en triatlet når tridrakten er på! I vårt sortiment finner du tridrakter fra 2XU, Compressport og vår egen triadrakt. Alle er av svært høy kvalitet og har solid og holdbart stoff. Undertegnede har gjennomført Norseman og mange andre løp med både vår egen drakt og 2XU sin toppmodell uten å ha noen negative bemerkninger.

Så kan jeg ikke bruke sykkeltøy når jeg skal være med på triatlon?

Jo, det kan du. Men du kan bruke triatlondrakt med større hell:)

mm
Forfatter

Kristian Horne er 28 år gammel, utdannet ved Norges idrettshøgskole. Hans idrettslige bakgrunn er fra triathlon, og meritter er blant annet fire ganger topp ti i Norseman og bronse i NM triathlon langdistanse. Kristian er bidragsyter og uansvarlig redaktør for Supersport.no Blogg, og jobber til daglig som sortimentsansvarlig for triatlon i nettbutikken Supersport.no.

2 kommentarer

 1. Hva er forskjellene på en billig trisuit til ca 600kr og en til 1500kr? Jeg har en som kostet 600, men vurderer ny..

  • Kristian Horne

   Hei, Sverre!

   Normalt sett ligger forskjellene i to aspekter av drakten. Den ene er at stoffet ofte er litt tynnere og har noe høyere fukttransport på en dyrere drakt. Den andre er at det ofte er en noe mer avansert pad på en dyrere drakt. Dette kommer best til syne i distanser der du sitter lenger på setet, type olympisk og oppover. Noen ganger er også sømmer litt mer forseggjort på en dyrere drakt, men her er ikke forskjellene så store.

   Kristian