I noen måneder har jeg nå hatt Altra Escalante til test, og har brukt dem til alt fra rolige løpeturer til intervall og konkurranse. Etter fire måneder er det tid for oppsummering, dette er mine erfaringer med lettvekteren Altra Escalante.

Førsteinntrykk

Skoen er lett, og med sine 232 gram legger den seg i omtrent samme kategori som f.eks Adios fra Adidas. Skoen har et mykt og elastisk «strikkestoff» i overlæret som gir en behagelig passform. Sålen er ekstremt elastisk, faktisk helt uten støtte, og det er nærmest mulig å slå knute på den. Den myke sålen kombinert med den brede forfoten gir en sko som virkelig lar foten bevege seg fritt! Det er et sparsomt mønster i sålen, men grepet er mer enn godt nok til å føle seg trygg på våt asfalt, og faktisk også løping på grus. Escalante gjør seg imidlertid dårlig som en terrengsko. I forhold til størrelse måtte jeg opp et halvt nummer i forhold til det jeg normalt sett bruker.

Harde fakta:

  • Vekt: 232 i herre 42
  • Drop: 0 mm (det er ingen høydeforskjell mellom hæl og forfot)
  • Støtte: Nøytral
  • Sålemateriale: EGO
  • Sålehøyde: 25 mm

Bilder av skoen etter fire måneders bruk

Test av altra Escalante
Altra Escalante har null drop, ingen støtte og gir enormt god løpsfølelse.
Test av altra Escalante
Materialet i sålen er svært mykt, og gummien gir bra grep på asfalt og grus.
Test av altra Escalante
Det myke, strikkede overlæret gir en behagelig og tett passform. Det blir imidlertid litt tyngre i regnvær.
Test av altra Escalante
Det er få sømmer i Altra Escalante, noe som gjør at det faktisk er mulig å bruke den uten sokker. Dette bør være av stor interesse for triatleter.
Test av altra Escalante
Skoen er også relativt pen å se på! Undertegnede har brukt Escalante mye som hverdagssko!

Til rolige langturer

Altra Escalante er relativt godt dempet (25 mm) tross den lave vekten, og oppleves som ganske så snill mot foten. Sammenlignet med tykkere modeller som Torin og Paradigm er den dog en anelse tynn. Som relativt tung løper opplever jeg at Escalante kan være litt krevende å løpe de lengste, rolige turene med sammenlignet med sine tyngre brødre (Torin & Paradigm), kanskje mest på grunn av den manglende støtten i skoen. Løpsfølelsen er derimot enormt bra, noe som kommer til syne når farten går opp.

Test av altra Escalante
Escalante i bruk på grusvei!

Intervall, fartslek og konkurranse

Når farten går opp, og du kommer deg litt mer frempå er Escalante en enormt morsom sko å løpe med! Siden det er null drop og minimalt med støtte, gir skoen deg løpsfølelse få andre sko kan gi. Den brede forfoten som altra er kjent for gir også en følelse av nærmest å løpe barbeint. Det myke overlæret gir også nok støtte til at foten holdes godt på plass. Jeg tok med skoen til sentrumsløpet (10 km) som jomfrutur og følte at den lave vekten kombinert med løpsfølelsen passet perfekt til løpeturer der man går litt opp på tærne. Jeg brukte også skoen til marathon-delen av triathlonet Swissman. Også her fungerte skoen godt, men man bør være godt kjent med skoen før man begir seg ut på så lange turer med en sko med lite støtte. Det er verdt å merke seg at jeg ikke hadde noen gnagsår eller blå negler etter løpet, noe jeg normalt sett har;) Siden skoen har få sømmer, kan den også brukes uten sokker. Er du triatlet på utkikk etter en sko til f.eks en olympisk distanse kan denne være super med strikklisser!

Test av altra Escalante
De siste meterene på Swissman Xtreme triatlon. Escalante gjorde jobben hele veien under maratonet.

Oppsummering:

+ Meget god løpsfølelse
+ Behagelig passform (meget bred forfot)
+ Relativt god demping tross lav vekt
+ Stilig design
+ Kan brukes uten sokker til triatlon

— Kan være litt krevende å løpe med dersom du er vant til mye støtte eller mye drop
— Overdelen kan bli tung i regnvær

 

 

Forfatter

Skriv en kommentar