banner-blogg-altra

«Det er Donald som ringer, han vil ha tilbake skoene sine!»

Reaksjonene med å bruke Altra er mange, og som sitatet over antyder er skoene en del breiere i fronten enn normale sko. Dette er imidlertid ingen dum sak! La oss ta en titt på hvorfor mange dedikerte løpere har trykket Altra til sitt bryst.

Historien bak Altra går tilbake til 90-tallet og en ivrig løper som følte at skoene på markedet i alt for liten grad oppmuntret til et naturlig steg. Det var blant annet stor forskjell mellom hel og front skoen, og løsningen hans ble å «barbere» vekk helen på skoen for å få en sko uten drop. Denne modifiseringsprosessen ble ganske fort populær, og i løpet av kort tid var over tusen sko modifisert! Etterspørselen og oppmerksomheten ble faktisk så stor at investorer tok tak i ideen, og Altra var plutselig i utvikling. Skoene skiller seg relativt mye fra tradisjonelle sko på to punkter. Som du sikkert skjønner er skoen bygget opp med drop på 0 mm. Dette vil si at helen og tåen din ligger på samme høyde. Dette vil kunne stimulere deg som løper til å lande mer midt på, eller foran i skoen, noe som videre kan være med på å gi mindre belastning på leddene. Videre har skoene en meget bred tåboks. Dette er ikke for å fungere som svømmefot, men for å gi tærne dine mulighet til å spre seg som de er ment å gjøre.

IMG_6242

Så hvordan er følelsen å løpe med skoene? Jeg tok med meg et par Paradigm 1.5  hjem og testet samme dag som de kom inn på huset, og gikk inn med et åpent sinn. Det første du merker er vekten. Skoen er jo utrolig godt dempet, og det er naturlig å tro at skoen derfor blir et lite lass å dra med seg. Merkelig nok ligger de ganske jevnt med konkurrenter som har vesentlig mindre demping. Til sammenligning ligger flere av mengdetreningsmodellene fra andre merker rundt 300g paret, mens Paradigm ligger på 275g i 43. Når du tar på deg skoen merker du også at den føles ganske romslig fremme ved tærne, og min første tanke var at dette kommer til å bli ustabilt å løpe med. Følelsen var imidlertid overaskende positiv! Tærne fikk spillerom til  å «gjøre greia si» samtidig som utformingen av skoen fra tærne og bakover sørget for at jeg fikk en fast og god følelse. Dempingen er fantastisk og merkes fra første steg, og som en litt tyngre løper (85 kg) er dette velkomment! At skoen har flat oppbygning uten drop gjør også at man relativt enkelt kommer seg frempå. Jeg klarer ikke å løpe helt på tærne, men lander normalt sett på mellomfot, noe denne skoen gir meg god mulighet til!

IMG_6237
Såle fra en tilfeldig, tradisjonell løpesko.
IMG_6238
Sålen fra en Altra-sko. Tærne får flyte godt ut.

 

Sa hvilken rolle skal Altra Paradigm 1.5 fylle i skogarderoben min? Som triathlet er jeg alltid på jakt etter utstyr som kan hjelpe meg å kjøre raskere, og jeg ser for meg at denne skoen vil være en sko for lengre turer på grus og asfalt. Den enorme dempingen kombinert med at den faktisk stimulerer et naturlig steg gjør at jeg gjerne tar med skoen inn i treningsarbeidet med en tro om at den vil gjøre meg bedre. Jeg har imidlertid også brukt mengdesko på fulldistanse triathlon tidligere, og fortsetter jeg å være så fornøyd med skoen som jeg er nå, kan den brått dukke opp i skiftesonen i Austbyge under Norseman.

  • Kristian
Forfatter

Skriv en kommentar