Altra kom inn brått inn på det norske markedet og skilte seg ut fra alle andre løpesko fra første stund. Siden mai har jeg løpt med et par Altra Superior, og etter mange måneder og kilometer med testing er det endelig på tide å komme med en konklusjon.

Den første turen

Altra er rett og slett litt annerledes. Som vi har skrevet om tidligere er skoene laget for å gi foten mulighet til å bevege seg mest mulig naturlig. Dette medfører at forfoten er vesentlig bredere enn vanlige løpesko. Samtidig har ikke Altra drop i sine sko. Det vil si at skoen er like høy i helen som den er ved forfoten, og gjør at du «tvinges» til å lande mer mot mellomfot/forfot.

Ut av esken slår det meg at Altra Superior et meget lette. Sålen er relativt tynn (rundt 2 cm) og det samme gjelder overlæret som er laget i et lett ripstop-materiale.

Skoene til Donald? Her får tærne fritt rom for å utfolde seg!

Skoene tas rett med ut på stien. På transportetappen på asfalt inn til skogen merkes den relativt tynne sålen, men jeg er innstilt på at dette er en terrengsko. Jeg tester en terrengsko, og ikke en mengdetrenings-sko. Så fort jeg treffer stien merkes det at foten får spre seg. Jeg føler meg litt ustødig de første stegene, men etter noen meter skjønner jeg at dette bare er tærne som får bevege seg fritt. Foten forøvrig sitter nemlig godt fast takket være den relativt tighte snøringen.

Tre kvart år med løping senere…

Skoene har nå blitt brukt flittig i flere måneders tid og jeg har blitt vant til følelsen av skoene. Samtidig har jeg også løpt en del med asfaltmodellen Paradigm og foten kjenner godt igjen utformingen på skoen fra asfalt til terreng.

Sålen sitter bemerkelsesverdig bra på det meste av underlag, og jeg har tatt den med på alt fra turer på snø til glatte røtter. Gummiblandingen i sålen er «halv-myk» og er passe seig til å sitte godt på svaberg og røtter, men jeg har fortsatt tilgode å stole 100% på en sko på glatt underlag, uansett merke.

Det som imidlertid er litt uvant, er at jeg syntes grepet og kontrollen er vesentlig bedre på superior enn på andre modeller på grunn av utformingen på sålen. Det at tærne får spre seg kombinert med den relativt tynne sålen gjør at jeg føler underlaget på en vesentlig bedre måte enn med tradisjonelle terrengsko. Når du tenker på det er det forsrvidt ikke så rart. Eksempelvis vil poten til en hund ved hvert tråkk utvide seg og forme seg rundt underlager for å gi grep og balanse.

Bred og tynn såle kombinert med myk gummi gir godt grep! (Min samboers sko).

Snøringen på skoene gir fortsatt en fast følelse, og selv om skoen er bred «flyter» jeg lite i dem, noe som er ganske vesentlig på en terrengsko. Jeg har også brukt strikklisser da jeg brukte skoene på Trollveggen triatlon på veien opp til Stabbeskaret, men fortrekker nok aller helst vanlige lisser til grovt terreng.

Skoene testes under Trollveggen triatlon.

Skoene har nå gått mange mil og begynner naturlig nok å preges av dette. Allikevel må jeg si at jeg er imponert over slitestyrken til skoene tatt i betraktning av hvor lette og tynne de er. Alt i alt har Altra Superior stått prøven fra mai til februar med overraskende god holdbarhet og løpsfølelse gjennom hele perioden.

Altra Superior med triatlonlisser etter 9 måneder med mye løping.

Så hvem passer den til?

Altra Superior er en lettvekter, og etter mange mil på litt varierende underlag vil jeg anbefale den til deg som hovedsaklig løper på stier i marka. Ligger hovedvekten av løpeturene på grus, skogsbilveier og asfalt er en modell som Lone-peak kanskje bedre egnet. Vil du imidlertid har en rask og lett terrengsko med godt grep er kanskje Altra Superior noe for deg!

Og forresten: Dersom du syntes vanlige sko blir litt for trange kan Altra generelt være et meget smart valg for føttene og tærne dine!

Kalde fakta:

  • Vekt herresko: 246 gram
  • Vekt damesko: 212 gram
  • Drop: 0 mm
  • Total sålehøyde: 21 mm
  • Dempingmateriale: EVA

Forfatter

Skriv en kommentar