Vinteren betyr for mange pause for løpingen, men det trenger jo ikke å være sånn! Med piggsko trenger du ikke å ha opphold i løpetreningen i det hele tatt!

Brodder eller piggsko?

I mange år var den beste løsningen å dra på brodder utenpå favorittskoen. Dette fungerte relativt bra, men vi husker alle å komme hjem med en brodd for lite etter en tur løssnøen. Piggsko er på ingen måte en ny ting, men har du ikke prøvd det før har du mye å hente på dette!

En piggsko har fordelen av at piggene er boltet fast i sålen slik at du slipper å feste en ekstern brodd. Sålen er laget for å pigges, og piggene sitter derfor svært godt fast. Sålen er også designet for å takle vinteren med tanke på mer enn bare is. Grovt mønster gjør at skoen griper godt fast i løs snø og slaps, og relativt myke gummiblandinger gir bra grep. Hos oss finner mange modeller fra Salomon, Inov8 og Icebug. Her er noen utvalgte modeller:

Piggsko-inov8-salomon-2
Piggene ut! På snø og is er det lite annet en grov såle og pigger som duger!

Inov8 Arctic Claw 300

Inov8 er kjent for å lage fantastiske løpesko for terreng, og er du glad i X-talon vil du sansynligvis finne deg godt til rette i denne modellen. Denne skoen er ikke vanntett, men er vannavstøtende og har en grov såle med 16 pigger hvorav 12 foran og 4 i hælen. Skoen har 8 mm drop og reflektive detaljer for synlighet i mørket. Vekten ligger rundt 300g og skoen har 8 mm drop.

arcticclaw_300

Inov8 Arctic talon 275

Dette er en litt lettere og raskere modell enn Arctic claw 300, og skoen er omlag 25 gram lettere.  Inov8 Arctic talon 275 har 14 pigger i sålen, hvorav 10 er foran i skoen og 4 bak. Sålen gir godt grep på is, snø og annen type løst underlag. Skoen er i likhet med 300-modellen vannavstøtende, men ikke vanntett. Ønsker du en piggsko med så lite drop som mulig (4mm) og relativt lav vekt er dette et godt valg.

inov8_arctictalon_275-2

Salomon Snowcross


Salomon Snowcross har tilnærmet lik såle og passform som klassikeren Speedcross, men har i tillegg gamarsj bygget inn i skoen. På denne måten har du ikke bare godt grep, men også beskyttelse mot snø over ankelen. Selve gamasjen har også beskyttelse ved ankelkulen slik at du ikke får vondt når du treffer på innsiden av enkelen ved løping i løssnø. Skoen er vannavisende, har 9 pigger, og har 11 mm drop og god demping.

 


l39013500_6

Salomon Speedspike

Salomon Speedspike er en robust løpesko som sitter godt på glatta. Skoen er arvtager etter modellen Spikecross, som i flere sesonger var Salomon sitt våpen mot holke og snø, og Speedspike fyller rollen godt. Skoen har en grov såle som sitter godt på løst underlag, og de 18 godt plasserte piggene sørger for at du løper trygt selv om det er isete. Skoen har Salomon sitt hurtigsnøre-system og overdelen er vannavvisende. Speedspike har 6 mm drop og veier 305 gram i str. UK 8,5.

Icebug Pytho4

Icebug Pytho4 er siste generasjon av pytho-modellen, og er en god følgesvenn på både korte og lange turer gjennom vinteren.  Overdelen er laget i vannavstøtende materiale som sørger for at slaps og snø ikke ødelegger løpeturen. Skoen er også strategisk pigget med 17 solide pigger som sikrer at skoen biter seg godt fast uansett underlag. Pytho er stabil, har 5 mm drop og er medium dempet.

Vedlikehold av piggsko

Vedlikehold av skoene er som vanlige løpesko, men kjør de for all del ikke i vaskemaskin da dette vil ødelegge innsiden av maskinen. Skyll av dem dersom de er fulle av veisalt, og tørk dem på lav varme så vil du ha glede av dem i mange vintre. Av sokker anbefaler vi halvtykke sokker med ull. Hold deg langt unna rene kunsstoffsokker til vinterbruk! Skulle du ønske å pigge dine fovorittsko selv har vi også utstyr for dette! 

God tur med sko som virkelig sitter på holka!;)

 

 

 

 

mm
Forfatter

Kristian Horne er 28 år gammel, utdannet ved Norges idrettshøgskole. Hans idrettslige bakgrunn er fra triathlon, og meritter er blant annet fire ganger topp ti i Norseman og bronse i NM triathlon langdistanse. Kristian er bidragsyter og uansvarlig redaktør for Supersport.no Blogg, og jobber til daglig som sortimentsansvarlig for triatlon i nettbutikken Supersport.no.

Skriv en kommentar