salming

Salming har tatt veien fra å levere innebandykøller, vant og hallsko til å også produsere fargerike og svært gode løpesko! Mange assosierer nok Salming mye med triathlon, og ikke uten grunn. Triathletene hoppet på Salming når de ble introdusert i Norge for et par år siden, og siden har mange holdt seg til de svenske skoene. Skoene er imidlertid ikke bare for dem som foretrekker strikklisser og våtdrakt! Skoene er utviklet i samarbeid med løpere, ortopeder og fysioterapeuter for å gi deg som løper mye sko som gir deg det du trenger! Vi har tatt en prat med to av Salming sine ambassadører, Kari og John Henry og hørt litt om deres tanker omkring Salming.

John Henry Strupstad vant både i fjor og i år Ultrabirken, og som fysioterapeut vet han meget godt hva som fungerer og ikke. Kari «fullfart» Lingsom er en av Norges beste triathleter, og har flere NM-medaljer bak seg. I fjor debuterte hun i Norseman med en imponerende fjerdeplass.

Hvilken av modellene er din personlige favoritt?

John Henry: Jeg har flere favoritter, en for hver distanse. For 5km-halvmaraton bruker jeg Race, mye pga den fartsfølelsen skoen gir meg (særdeles lav vekt). For maraton-50km har jeg brukt både Race og Speed. Foretrekker Race, men Speed dersom underlaget er mye brostein (pga undersålen). På Nordmarka Skogsmaraton (grusveier) valgte jeg i år Distance, da underlaget var enda mer krevende (noe sti og en del stein i veien). På 100km asfalt er Distance min klare favoritt nå, da dette er en meget lett distansesko som gir god løpsfølelse samtidig som beina gis mulighet til å løpe langt. 24-timers i år blir Miles-modellen mitt valg. Særdeles god demping, og god løpsfølelse!

Kari: Min favorittmodell har de siste årene vært Salming Speed. Dette året har det imidlertid vært Salming Distance som er mest i bruk, tett fulgt av Salming Miles. Årets modell av Distance har en veldig god såle. Den er skikkelig responsiv uten å bli for stiv. Dessuten er det lett og sitter godt på foten min. Den gir meg akkurat det jeg trenger – enten det er langtur eller harde intervaller. Jeg har i år løpt dobbelt så mye som i fjor, og disse to modellene skal ha mye av æren for at det går så bra som det gjør.

Birkenl2-031_Ultra
John Henry Strupstad løper inn til sin andre seier i Ultrabirken med Salming Trail T2. (Foto: kondis/Finn Olsen).
Hvilken sko ville du anbefalt til en mosjonist på jakt etter en mengdetreningssko?

Kari: Jeg vil anbefale enten Miles eller Distance til en mosjonist på jakt etter mengdetreningssko. Kommer litt an på hva den enkelte er ute etter, og hvordan han eller hun løper. Velg den modellen som sitter best på foten din rett og slett.

John Henry: Distance dersom du både skal trene og konkurrere med samme sko. Miles dersom du skal løpe de virkelig lange distansene. Dersom du som mosjonist også vil unne deg et par konkurransesko, vil jeg anbefale Speed, som også kan brukes en del i fartstreningsammenheng.

Hvilken sko egner seg best til swimrun, for dem som bedriver dette?

Kari: Jeg løp i Salming Elements under Ö till Ö i fjor. Det var en glimrende sko til dette formålet. På swimrun treninger har jeg også løpt mye i Salming Trail, som jeg mener er markedets aller beste allround sko. Med Salming Trail kan du løpe grus, asfalt, sti – you name it. Men Elements gir deg bedre grep på swimrun som kun går i terrenget.

img_5886
Kari Lingsom og Jon Thorp før Ö till Ö i 2015. Begge løp med Salming Elements. (foto: Kari Fullfart Lingsom)
Hva gjør at trail T2 fungerer så godt til lange terrengløp som ultrabirken?

John Henry: Trail-skoene sitter veldig godt på beina. I tillegg har disse skoene et grep som jeg ikke har opplevd i noen andre terrengsko. Selv på glatte steiner «suger» skoene til seg et relativt godt feste. De fleste andre terrengmodeller har glatte steiner og røtter som sin verste fiende.

Hva er grunnen til at dere bruker Salming?

John Henry: Jeg bruker Salming fordi dette er skoene som passer til alle distanser. De sitter ekstremt godt på føttene, og gir en god løpsfølelse, nesten uansett valg av modell. Jeg tror alle vil finne minst ett Salmingpar de liker meget godt.

Kari: Jeg bruker Salming fordi jeg liker å løpe i alle skoene deres. Dessuten er det de klart kuleste skoene når det kommer til spreke farger og design. Salming har definitivt vært med på å gjøre meg til en bedre løper. Jeg liker Natural Running konseptet og har fått en mye bedre teknikk med Salming-sko på føttene!

Forfatter

Kommentarfeltet er stengt