Først og fremst noen raske fakta og avklaringer rundt S/Lab Ultra 2. 

 

Hva er Salomon S/Lab Ultra 2?

S/Lab Ultra 2 er Salomon sin flaggskip modell for alle som elsker å tilbakelegge lange distanser i variert terreng, og som ikke ønsker å la vekt gå utover verken grep eller komfort. Her har Salomon benyttet alt de har av ressurser -både utviklerteamet og team-løpere- til å produsere en sko som kan bidra til å gjøre deg til en raskere og bedre løper.

 

Salomon S/Lab Ultra 2? Finnes da en S/Lab Ultra 1?

Ja, forsåvidt. Salomon S/Lab Ultra ble raskt en bestselger da den ble lansert for flere år siden, men i likhet med Salomons resterende produktlinje, har skoene gått gjennom en real fornyelse. Før 2018 sesongen lanserte Salomon en oppdatert og forbedret utgave av S/Lab Ultra- og navnet var treffende S/Lab Ultra 2. Tidlig på våren 2018 ble navnet på S/Lab Ultra 2 endret til S/lab Ultra, altså det samme navnet som den første utgaven!

Salomon S/lab ultra 2 test
Ventre: S/Lab Ultra 2, 3.gen. Midten: S/Lab Ultra, 2.gen. Høyre: S/Lab Ultra, 1.gen.

 

 

 

 

 

 

 

Her kommer det viktige; Det som i dag heter S/Lab Ultra 2, er 2019 (den nyeste) utgaven!

NB: Salomon selger fremdels S/Lab Ultra, men slutter antageligvis med dette når lageret er tomt for denne modellen.

 

Hvem er skoen beregnet for?

Kort oppsummert- ALLE kan bruke denne skoen, og ALLE vil finne stor glede av å løpe i den forutsatt at den passer foten din. Skoen ble opprinnelig laget for utøvere som ønsket en terrengløpesko spesielt beregnet for lange distanser og ble utviklet i tett samarbeid med UTMB 170km i 2017 Francois D´Haene. S/Lab serien til Salomon balanserer vekt, slitestyrke, funksjonalitet og komfort hårfint, og er foretrukket av mange av verdens beste løpere. 

Til tross for at skoen i utgangspunktet er beregnet for lange løp, så passer denne like godt til en rask løpetur i skogen som en erstatning for lette fjellsko på lettere fjellturer.

Salomon S/Lab Ultra 2
S/Lab Ultra 2 til venstre. 1.generasjon S/Lab Ultra til høyre. Bredden på den nye Ultra skoen er noe bredere, men det er selve høyden på lesten og materialvalget som gjør at skoen føles mer behagelig og mindre trykkende på foten.

 

Slik er S/Lab Ultra 2 i bruk

Dersom du har løpt i Salomon sko tidligere, har du kanskje lagt merke til at skoene generelt er relativt små i størrelsen og noe smal i tåboksen. En av egenskapene til S/Lab Ultra er nettopp bredere tåboks som kan tillate tærne større spredning utover sålen uten at du kjenner trykkende ubehag fra sidene. Alle som har løpt eller gått i mange timer vet hvordan foten hovner opp etterhvert som klokka går, og det siste du ønsker er en sko som trykker deg på tærne. Her er S/Lab Ultra 2 perfekt! 

Når du setter foten i skoen kjenner du umiddelbart at tåboksen er mye romsligere enn andre Salomon sko, men likevel sitter skoen som støpt på foten. Dette er takket være en relativt smal, men likevel godt polstret, hælkappe som sørger for å holde foten på plass. 

 

S/Lab Ultra 2 vs. S/Lab Sense 7

Skoene er laget for å tåle tøft terreng og det er brukt mer materiale i skoen enn i «småsøsknene» S/Lab Sense 7 og S/Lab Sense 7 SG som er tynet til det ytterste i vekt. Likevel er vekten relativt lav, 285 gram- 15 gram lettere enn fjorårets S/Lab Ultra. En av forskjellene fra Sense 7 er en tykkere tunge som både beskytter foten, men som også holder skitt og støv unna. Er du på jakt etter den desidert letteste og mest presise skoen på markedet for kortere terrengløp, eller raske fjellturer, så anbefaler vi det varmeste en av de to nevnte modellene- kanskje spesielt S/Lab Sense 7! Denne modellen er veier knappe 200g, har mindre dropp (4mm), er laget i et luftigere materiale, og føles bare helt rått rask! Har du løpt i Sense 7, så vil den første turen i S/Lab Ultra 2 føles litt «tung». Vektforskjellen er 90g, og denne vekten kjennes merkbart godt på foten.

Salomon S/Lab Ultra 2
Det har ikke skjedd store forandringer i mønsteret, og sålen gir fantastisk godt grep både på knusktørre stier og våte steiner og fjell.

Ligner 2018-modellen, men skiller seg likevel ut…

Ved første øyekast ser S/Lab Ultra 2 og 2018-utgaven, S/Lab Ultra, nesten like ut, men det er likevel en viktig forskjell på disse. På fjorårets modell valgte Salomon å bruke to «vinger» på sidene av skoene som sideveis støtte. Den nederste av disse to støttepunktene kunne under enkelte forhold samle en del gjøre og støv. Før 2019 sesongen har Salomon valgt å fjerne denne delen av skoen, og det er kun den øverste vingen som består.  Likevel, det er nesten ikke til å forstå hvor god støtte det er i en så liten og lett sko.

test Salomon S/lab ultra 2
S/Lab Ultra 2 2019-utgaven til venstre, og S/Lab Ultra 2018-utgaven til høyre. Legg merke til den ekstra «vingen» på 2018-utgaven.

Undertegnede har løpt og gått i utallige andre modeller, men aldri har jeg kjent på følelsen av at skoen faktisk sparer meg for så mye krefter. Hvilke krefter tenker du? Jo, de du hele tiden bruker på å holde fotbladet stabilt i vanskelig og ulendt terreng.

En merkbar forandring fra 1.generasjon S/Lab Ultra, er at skoen generelt føles litt «luftigere» på foten. Mye skyldes nok den bredere tåboksen, men materialet i overdelen er mye mer fleksibelt og snillere mot foten. Samtidig er overdelen forsterket med Salomon sitt eget Skinguard- et material som har svært høy slitestyrke og som hindrer møkk fra å feste seg.

For deg som er opptatt av dropp og den gode løpsfølelsen, så er droppet nøyaktig det samme som på forrige modellen. Hælhøyde er 26m, forfot 18mm, altså 8mm dropp.

S/Lab Ultra 2 test
Her ser du tydelig at årets utgave av S/Lab Ultra har fått mer rom over lesten og i tåboksen.

En helt rå allround sko!

Salomon S/Lab Ultra 2 er i utgangspunktet en terrengløpsko, men det betyr ikke at du bare må løpe i skogen eller på fjellet. Takket være den behagelige EnergySave-dempingen i mellomsålen, så er det mer enn nok komfort i skoen til å tilbakelegge kilometervis med asfalt og harde grusveier. Mønsteret i sålen består av små diamant formede ruter som fordeler seg relativt tett over hele sålen. Mønsterdybden er om lag 4mm og definitivt ikke mye dersom vi sammenligner med rene terrengløspesko for våte forhold, som for eksempel Salomon S/Lab Sense 7 SG som har både dypere og færre knotter, men gummiblandingen som Salomon benytter, sørger likevel for at sålen gir mer enn nok friksjon på glad og sølete underlag.

test av Salomon S/lab ultra 2
Til tross for at knottene ikke er høyere enn 4mm, gir de overraskende godt feste på vått og sleipt underlag.
test av Salomon S/lab ultra 2
Jeg har enda ikke klart å finne berg eller store steiner som er for bratt til at skoen sklir av. Friksjonen i sålen er helt på topp!

Skal du ha en allrounder sko, en sko som kan ta deg fra dørstokken hjemme gjennom de mest kronglete stiene og opp til ferske boller på Ullevålsseter eller hvor du nå har målet ditt, så krysser denne skoen av på alle krav. Er du i tvil om hvilke forhold skoene passer til? Kort oppsummert krysser skoene av på følgende punkter:

  • Tørr skogbunn – ✓
  • Våt skogbunn – ✓
  • Stein/berg – ✓
  • Snø/is – ✓
  • Grus – ✓
  • Asfalt – ✓ (så lenge du ikke svært lange distanser)
  • Enkle fjellturer/lett hiking sko – ✓

Personlig står jeg alltid ovenfor et dilemma når jeg skal ut på reise: Hvor mange sko kan jeg tillate meg å ta med? Salomon S/Lab Ultra 2 løste problemet elegant. Det trengs bare ett par. Dette!

Ønsker du å kjøpe Salomon S/Lab Ultra 2 så kan du gjøre det her.
Happy running!

Salomon S/Lab Ultra 2 (Unisex)

test Salomon S/lab ultra 2 løpesko

Forfatter

Kommentarfeltet er stengt