Skal du gå skirenn i vinter, og lurer på om et par rulleski kan være en god investering for raskere transport fra start til mål når snøen legger seg? Et par gode rulleski er utvilsomt et lurt valg for deg som ønsker å bli sterkere, mer utholdende og ikke minst få jobbet med teknikken (særlig staking) i oppkjøringen til vinteren. Men hvilket par passer best for deg? Vi tar en titt på noen ulike ski, og ser på fordeler og ulemper.

Aluminium vs. fiber/carbon

Det første valget du står ovenfor er hvilket materiale stammen på rulleskien skal være laget av. Det er i hovedsak to kategorier med ski vi skiller mellom: ski som svikter når du trår på dem, og ski som er tilnærmet helt stive. Ski som gir litt etter er stort sett laget av enten tre-laminat (ikke ulikt vanlige ski) eller carbon. Stive ski er av aluminium. Det finnes også aluminiumsski som svikter, men dette er en mindre kategori med færre modeller å velge i. Fordelene med ski som svikter er i hovedsak at de gir mer «skifølelse» enn aluminiumsski.

Tråkker du til vil rulleskien gi etter, og gi deg litt av den samme følelsen som du får når du går på vanlige ski. Disse skiene er også en del bedre enn aluminium når det kommer til vibrasjonsdemping. Kjører du på dårlig asfalt vil du bli litt mindre «sjælven i knea» rett og slett. Ulempen er at laminat og carbon tåler harde belastninger dårligere enn aluminium. Unødvendig hopping liker skiene dårlig, og veier du 85kg og liker å hoppe over fartsdumper for moroskyld er ikke dette valget for deg. Ved vanlig, fornuftig bruk av en løper fra 85 kg og ned, er imidlertid skiene mer enn solide nok.

14324187_10154661986619474_6267651877637419823_o
Team United Bakeries bruker aluminiumski. De går enormt mye, og skiene må tåle belastning over tid.

Aluminiumsski er ofte noe billigere enn ski i laminat og carbon, og for mange er det første paret med rulleski nettopp et par alu-ski. Disse skiene har fordelen av at de tåler ytre belastning ganske så bra, og har du en junior i huset som hopper og spretter litt på trening, er aluminiumsski det lureste valget. Ulempen med aluminiumsski er at de demper vibrasjon ganske mye dårligere enn skiene vi snakket som tidligere. Skifølelsen er også noe dårligere her da de ikke svikter.

Laminat/Carbon
Fordeler: 
Gir god skifølelse ved diagonalgang og dobbeltak med fraspark. Gir også god vibrasjonsdemping. Ulemper: Tåler ikke hardt bruk like godt som aluminium. Ofte noe dyrere enn alu-ski.

Aluminium
Fordeler:
 Tåler høy vekt på løperen, og relativt tøff bruk. Ofte noe billigere enn laminat-ski. Ulemper: Gir mindre skifølelse ved fraspark enn laminatski. Demper vibrasjon dårligere enn laminat/carbon. 

Eksempler på aluminiumsski

Swix C2/C3: Svært populær ski fra Swix. Skien het tidligere Proski, og har vært mange profesjonelle løperes førstevalg. Skiene er solide, har god gummi i hjulene og en lengde (79cm) som gjør dem retningsstabile. Leveres med NIS-plate ferdig montert, men kan også monteres Salomonbindinger uten problemer. Leveres med 2ér eller 3ér hjul (C2/C3). Leveres med skjermer.

Swix C2 har blitt en favoritt for mange løpere, og den har vunnet flere tester.
Swix C2 har blitt en favoritt for mange løpere, og den har vunnet flere tester.

Swenor Alutech: Klassiker fra Swenor som har vært følgesvenn for mang en mosjonist. Skien er relativt kort (72 cm) noe som gir gode styreegenskaper. Solid og god konstruksjon med enkel tilgang på hjul/lager dersom dette må byttes. Leveres uten skjermer, men kan enkelt  påmonteres.

Skigo aluminium: Sannsynligvis Skigo sin mest solgte rulleski. Skien er lang (77 cm) og gir derfor noe mer retningsstabilitet. Ved digonalgang gjør dette at skien blir en del enklere å føre uten at den skeier ut. Lengden gjør imidlertid at skien er noe mindre villig til å gå rundt svinger. Leveres med 2ér hjul, men kan enkelt bygges om til 3ér hjul. Leveres med skjermer og hull til nisplate og salomon.

KV+ aluminium klassisk: Relativt kort ski (72 cm) med gode egenskaper i forhold til å svinge. Skien leveres med NIS-plate, men kan også bores til Salomon binding. Hjulene som sitter på skien har motstand 2 og har høy felg, noe som gjør hjulene enda stivere. KV+ klassisk leveres med skjermer. Det er også verdt å nevne at KV+ og Alpina rulleski bruker samme hjul.

Eksempler på Laminat og Carbonski

Swenor Fibreglass: Fibreglass er en av skiene som har vært lengst på markedet uten større endringer. Skiene har trekjerne og glassfiber coating, noe som gir en reltivt «naturtro» skifølelse ved fraspark. Skien er relativt lett å gå på, både til å manøvrere og til å gå diagonal på. Den er ikke forhåndsboret, og kan derfor leveres med den bindingen du måtte ønske. Swenor tilbyr hjul i alle motstansnivåer, ekstra lager og skjermer. Leveres med 2ér hjul. 73 cm lang.

Swenor Fibreglass er en kjent og kjær rulleski for mang en langrennsløper.
Swenor Fibreglass er en kjent og kjær rulleski for mang en langrennsløper.

Swenor Finstep: Finstep deler mye av Fibreglass sine fortreffeligheter, men skiller seg ut på et pungt: hjulene. Finstep har nemlig meget brede hjul, noe som gjør den meget stabil å gå på. Ønsker du en ski som er lite «vaklete» er dette skien for deg! Skien er til og med ganske så komfortabel å gå på jevne grusveier på! Leveres med 2ér hjul og har i likhet med Fibreglass mye tilgjengelig tilbehør. Denne skien er heller ikke forhåndsboret. 73 cm lang.

Skigo Carbon classic: Ski med samme lengde som Skigo Aluminium (77 cm), men med en ren carbonstamme. Stammen svikter når du trår til, men oppleveres som relativt stiv ellers. Denne skien er den eneste av skiene vi har for salg med samme NIS-plate som du finner på vanlige langrennski. Dette gir enda litt flere muligheter til å justere frem og tilbake i forhold til Rottefella sine rulleski-spesifikke NISplater med tre knepp. Har du Salomon må det bores opp. Skien leveres med 2ér hjul og skjermer. 3ér hjul er tilgjengelig for salg.

Les også om vedlikehold av rulleski her

 

Forfatter

Skriv en kommentar