Er du nysgjerrig på hva felleski er? Eller kanskje du trenger et par nye treningsski? I denne artikkelen dykker vi ned i spørsmålet om hvorfor en felleski bør finne veien inn i boden din.

 

Se for deg følgende scenario: Du har akkurat fått beskjed om at samboeren din kan hente i barnehagen, og du har nå fått 60 minutter til å gå en skitur. Ute er det null grader, og du vet at temperaturen vil variere innover i marka. Du står og ser på festevoksene og forsøker å finne den optimale kombinasjonen for at turen skal bli så fin som mulig, og før du vet ordet av det har du brukt 15 minutter på å smøre skiene. I øyekroken ser du naboen jogge bort til bilen og åpne skiboksen. Naboen har nemlig endt opp i samme scenario som deg, og har også fått 60 minutter til å gå på ski. Ut av takboksen drar han et par felleski og staver før han stryker direkte til skogs med et smil om munnen. Du følger etter, og er spent på om festevoksen kommer til å sitte, eller om det blir glipptak på turen som allerede er blitt kortet ned i smøreboden.

Rossignol-r-skin-test
Rossignol sin testvinnende felleski, R-skin i nyeste utgave.

Fra sardiner til integrert fell

Det skjer spennende ting hvert år i sportsbransjen, og lanrennsski er i stadig utvikling. Fra treski smurt med gamle gramofonplater og sardiner, til glassfiber og stadig bedre oppbygging og sålemateriale. De siste årene har det imidlertid gått veldig fort! Felleskienes inntog i lysløypa kom fort, og utviklingen av disse skiene har vært rask! Felleski er jo som mange vet, intet nytt fenomen, men snarere noe som har eksistert i veldig mange år. Det nye her er rett og slett at man nå får ski til både seriøs trening, og faktisk også skirenn med integrert kortfell under skien! De første parene som kom for noen år siden var relativt tunge, men i dag leverer flere av leverandørene svært gode modeller som bygges som racingski.

Rossignol-r-skin-test
Fellen på Rossignol R-skin gir sikkert feste på de aller fleste forhold.

Hvorfor felleski?

Ja, hvorfor det? Mange har ikke bare ett, men flere par med klassiske ski, og hvorfor i all verden skal du investere i enda et par? Jeg lurte lenge på det samme selv, men gikk i år til innkjøp av mitt første par med Rossignol R-skin. Etter å ha jaktet snø i førjulstiden har jeg, som veldig mange andre med meg, kommet frem til at felleskien har to kraftige fordeler fremfor vanlige ski.

  1. Tidsbesparelsen. Naboene i innledningen eksemplifiserer det godt. Mange av oss har små tidsvinduer der det er mulig å få spent på seg skiene. Å bruke en anseerlig del av denne tiden med å smøre ski er derfor et stort poeng å eliminere. Jeg glider skiene en gang i mellom og tilfører litt felleimpregnering når jeg har gått noen turer, men bortsett fra det ligger skiene fast i skiboksen slik at de alltid er klare for tur – planlagt eller ei.
  2. Du har stort sett alltid spikerfeste. Fellen som sitter på Rossignol R-skin er estimert til å vare i 100-150 treningsøkter. Nå er jo ikke «treningsøkt» en standarisert verdi, men for meg betyr dette fort et par sesonger med fine skiturer. Jeg har nå brukt skien på kunstsnø, i polerte spor og nysnø, og hatt supert feste hver gang.
Rossignol-r-skin-test
Nysnø med litt underkjølt regn i luften? Med felleski er i alle fall smøringen tatt vekk fra listen over bekymringer.

Vedlikehold av felleski? Les våre tips her!

Fleksibilitet med justerbar biding

Det er ikke noe nytt med justerbare bindinger, men det har kanskje blitt enda mer viktig nå som felleskiene har dukket opp! På R-skin passer Rossignol Race binding som er superenkel å montere, og justere helt uten verktøy. Syntes du at skien subber litt? Flytt bindingen ett, to eller tre hakk tilbake. Syntes du det er litt vanskelig å få feste? Flytt den opp til tre hakk frem. Superenkelt!

Rossignol-r-skin-test
Rossignol Race binding monteres og justeres uten verktøy slik at du finner rett plassering!


 


Passer R-skin for meg?

Rossignol R-skin er en fantastisk flott treningsski. Den er lett, er enkel å få feste på, og den glir bra. Skal jeg sette den i en kategori vil jeg nok plassere den som en rask treningsski som kan brukes til skirenn. Skien er lett, og forskjellen er faktisk ikke så stor sammenlignet med en ren toppmodell. Jeg la en eldre Rossignol X-ium og R-skin på vekten, og det skiller 75 gram per ski inkludert binding.

Jeg ser på R-skin som en arbeidshest av et skipar som alltid er klar, og som gir meg følelsen av å gå på en racingski. Dersom du ønsker en prisgunstig felleski med gode egenskaper er altså dette et trygt valg!

Rossignol-r-skin-test
Rossignol X-ium m/binding veies mot R-skin.
Rossignol R-skin ligger kun 75 gram bak undertegnedes utgave av toppmodell Rossignol X-ium 

Så hvordan velge rett lengde?

Vi har i dag ferdige pakker der vi monterer bindingen for deg. Det eneste du trenger å tenke på, er hvilken lengde du skal velge. Dette gjøres ut i fra vekten din, og her gjelder det å være ærlig;-)

For normal R-skin gjelder følgende forhold mellom skiens lengde og din vekt:


191 cm – 50-65kg
198 cm – 60-75 kg
203 cm – 70-85 kg
208 cm – 80-95 kg

Har du veldig god teknikk og ønsker mer spenn? Eller kanskje vekten din gir deg en ski som virker unaturlig lang? Da kan det hende du skal vurdere en R-skin stiff. Denne modellen har mer spenn, og her er fabrikkens måling flyttet opp ett hakk per lengde. Altså: Dersom du veier 80-95 kg, men normalt sett bruker 203 lange ski, kan R-skin stiff være rett valg. Her følger R-skin stiff sitt forhold mellom skiens lengde og din vekt:

191 – 60-75 kg
198 – 70-85 kg
203 – 80-95 kg

Jeg er selv 190 høy og veier 86kg. Med den vanlige utgaven av R-skin i 208 ender jeg ganske så midt i vektguiden. Med bindingen justert i senterposisjon opplever jeg å ha bra glid og godt feste. Igjen, opplever du at du har dårlig feste eller dårlig glid kan dette justeres med bindingen:-)
Rossignol-r-skin-test
Bindingen justeres enkelt. Bindingen er nå montert på «0» og kan skyves 3 hakk frem og tilbake uten verktøy.

Oppsummering

Puh! Det var mye om en ski! Uansett, å gå til innkjøp av en felleski kan fort være noe som sparer deg mye tid. R-skin er ikke nødvendigvis skien du skal satse på dersom du leter etter en ny ski til World-cup, men dersom du skal ha en ski med skikkelig følelse og sikkert feste hver gang er R-skin er supert valg. Så kan du smile lurt når du jogger forbi naboen som står og banner over vriene smøreforhold.

 

mm
Forfatter

Kristian Horne er 28 år gammel, utdannet ved Norges idrettshøgskole. Hans idrettslige bakgrunn er fra triathlon, og meritter er blant annet fire ganger topp ti i Norseman og bronse i NM triathlon langdistanse. Kristian er bidragsyter og uansvarlig redaktør for Supersport.no Blogg, og jobber til daglig som sortimentsansvarlig for triatlon i nettbutikken Supersport.no.

Kommentarfeltet er stengt