Tyskerne kan dette med kvalitet, blir det sagt. Mercedes, BMW og Audi er alle merker Tyskerne står bak, og som for de fleste er synonymt med godt håndverk. Men kan man si det samme om hodelykter produsert i Tyskland? Vi har testet hodelykten Lupine Piko X4 Smartcore for å se om kvalitetsfølelsen står til forventningene.

Ut av boksen

Lupine Piko leveres i en enkel boks med magnetlås. Boksen er sikkert du, som vi lite interessert i, så vi hopper rett over til innholdet. I pakken finner du akkurat det du trenger for å svært raskt kunne lyslegge skogen! Du får med en enkel lader, en instruksjonsbok og selvsagt – selve lykten med tilhørende batteri. Lykten har et solid,  justerbart bånd som både går rundt og over hodet. Fordelen med dette er rett og slett at du ikke trenger å stramme båndet som går rundt hodet så mye for at det skal sitte, da båndet som går over holder lykten på plass i vertikal retning. Selve lykthuset er laget i aluminium med kjøleribber og har to dioder. Selve batteriet er et 3,3 Ah li-ion batteri som sitter trygt i et feste bak på hodebåndet.

 

Lupine Piko X4
Lupine Piko X4
Lupine Piko X4
Lykthuset er laget i aluminium og har to parallelle dioder.
Detaljbilde av lykthuset – Lupine Piko X4
Lupine Piko X4
Lupine Piko X4 har et 3,3Ah Li-ion batteri med praktisk batteriindikator.

 

Behagelig og lett

Lupine har lang fartstid med å produsere hodelykter, og har rykte på seg for å lage noen av markedets beste produkter. Forventningene var derfor høye da jeg tok med lykten ut i skogen for første gang. Det første inntrykket var hvor lett lykten opplevdes å ha på hodet. Med en vekt på 222 gram (vi har veid) er Piko en meget lett modell, og takket være at hodebåndet har en stropp som går over hodet blir lykten veldig stabil på selv når man løper i ulendt terreng.

 

Lupine Piko x4
Vår kjøkkenvekt stoppet på 222 gram, noe som er lett for en lykt med denne styrken!

Tilpasset lysstyrke

Fra fabrikk er Piko X4 programmert med tre styrker: 1800, 650 og 40 lumen. Disse styrkene dekker for min del: Raske skiturer, løping i skogen, og gangtempo i mørket. På 1800 lumen har du full kontroll på det aller meste som er foran deg, og i svingete og smale utforkjøringer i Lillomarkas skiløyper opplevde jeg at jeg hadde god nok oversikt selv om jeg kjørte fort mellom ganbuskene. På 650 lumen har du mer enn nok lys til de fleste skiturer, og til all form for løping. 40 lumen er supert til å gå tur med eller til å bruke i leir når du er på tur!

Når det kommer til batteritid vil du ha lys i rett over en time på 1800 lumen, 4 timer på 650 lumen og 80 timer på 40 lumen(!). Batteritiden vil naturligvis variere med temperatuen du bruker lykten i.

Lupine Piko x4
40 lumen – perfekt for gange og tur.
Lupine Piko x4
650 lumen- flott til løping og de fleste skiturer
Lupine Piko x4
1800 lumen  – Nok lys til alt…

Kvalitetsfølelsen på Piko X4 er meget høyt. Lykthuset er solid, pannebåndet behagelig, og batteriet praktisk med batteri-indikatoren. Man merker også at ledninger og koblinger er laget for å tåle bruk over lang tid!

Lykten har også mulighet til å programmeres yttelirere for å treffe nettopp ditt behov for ulike lysstyrker. Med enkle grep kan du omprogrammere lykten til følgende programmer:

  1. 1800 – 170 lumen
  2. 1800 – 650 – 40 lumen (fabrikkinnstilling)
  3. 1800 – 950 – 350 – 40 lumen
  4. 1800 – 650 lumen
  5. 950 – 350 – 40 lumen

Oppsummering

Lupine Piko X4 er et solid stykke arbeid, og gir deg virkelig følelsen av å eie noe som kommer til å vare! Lykten er behagelig å ha på seg, gir svært mye lys, og er enkel å tilpasse til ditt bruk. Batterikapasiteten er som forventet på en lykt i denne prisklassen, og ved å dimme den ned noe vil du ha lys i veldig mange timer! Det eneste minuset med lykten er i grunn at den er mer kostbar enn andre lykter på markedet. Likevel vil jeg argumentere med at er dette en lykt du vil ha stor glede av i mange år, og som vil fungere gang etter gang.

mm
Forfatter

Kristian Horne er 28 år gammel, utdannet ved Norges idrettshøgskole. Hans idrettslige bakgrunn er fra triathlon, og meritter er blant annet fire ganger topp ti i Norseman og bronse i NM triathlon langdistanse. Kristian er bidragsyter og uansvarlig redaktør for Supersport.no Blogg, og jobber til daglig som sortimentsansvarlig for triatlon i nettbutikken Supersport.no.

Kommentarfeltet er stengt