Etter å ha prøvd de tre grunngli-produktene fra ScanGlide til langrenn i ca. en måned, vil jeg her skrive litt om mine erfaringer og hvilke fordeler og ulemper jeg ser ved produktene. Så, gjennom en bildesekvens, vil jeg vise den enkle oppskriften for hvordan produktene skal brukes. Deretter vil jeg skrive kort om produktene jeg har testet, hva som gjør dem unike og litt om hva noen smøreteam synes om produktene.

Scanglide under lupen

På oppdrag fra Supersport.no har jeg testet følgende ScanGlide-produkter;

  •  ScanGlide Glider MT 30 ml. (+10 til -3).
  •  ScanGlide Glider CT 30 ml. (-3 til -10).
  •  ScanGlide Glider XCT 30 ml. (-10 til -25).

Det er viktig for meg å påpeke at dette har vært en skikkelig mosjonisttest. Det vil si at jeg ikke har tatt med meg 20 par ski for å teste ScanGlide opp imot andre gliprodukter på markedet – det overlater jeg til Knut Nystad og andre smøreteam som har mer tid, midler og ressurser. Det jeg dog kan skilte med er mine erfaringer med produktene som «supermosjonist». Etter å ha brukt disse tre produktene i en måneds tid er dette mine erfaringer.

Test-scanglider-fluorfri-glider
Stian fra Team Supersport.no med Scanglide og fiberlene – alt som skal til for å glide et par ski!

Det er tre ekstremt store fordeler med produktene

  1. De er svært enkelt og tidseffektivt å bruke (som jeg vil vise nedenfor)
  2. De er slitesterke og gir god glid
  3. De er flourfrie, noe som gjøre dem mer miljøvennlige

Min erfaring med produktene tilsier at de gir god glid. Jeg merket betydelig forskjell på en ski jeg ikke hadde glidet på en stund og når jeg tok på ScanGlide. Jeg hadde ganske lik glid som medmosjonistene mine som gikk på henholdsvis HF og LF fra Swix. Men jeg var fortsatt litt skeptisk til produktene, ettersom mine tidligere erfaringer med flytende gliprodukter er at de glir bra de første kilometerene og taper seg veldig i løpet av en tur. Dette var imidlertidig ikke erfaringen med ScanGlide, og jeg hadde omtrent like god glid etter 2-3 timer i sporet.

I tillegg er det en stor fordel både for miljøet og smørerens helse at produktet er flourfritt – denne fordelen taler vel litt for seg selv, når jeg nå ha konstatert at produktet gir god glid og at det er slitesterkt. Den største fordelen til produktet kontra alternativene på markedet er hvor enkelt og tidseffektivt det er å bruke. Fra du begynner å rense skia, til du kan være ute å gå kan det ta så lite som 10-15 minutter. Og mesteparten av tiden da går med på å vente på at glideren skal sette seg. Det er en enkel oppskrift på emballasjene til produktet. Under vil fremgangsmetoden bli forklart med noen påfølgende bilder.

Kladder felleskiene? Så våre tips om vedlikehold av skin-ski her.

Hvordan bruke Scanglide

Rens glidsonen med et skirensprodukt for glidsonen for smuss, møkk og eventuell gammel glider/smøring. Ta renseproduktet på fiberlene og tørk godt av. (Du kan eventuelt avslutte med å børste over med en myk nylonbørste, men dette er ikke et must)

Test-scanglider-fluorfri-glider
Fiberlene med renseveske for glider dras over glidsonen.
Test-scanglider-fluorfri-glider
Det er ikke mange turene som skal til før sålen har tatt til seg mye skitt. En rens før gliding er viktig for best mulig resultat.

Når skien er ren skal du påføre glideren. Press svampen ned mot skisålen for å åpne ventilen som slipper ut gilder. Når du ser at det flytende produktet kommer ut skal du ved hjelp av svampen smøre ut glideren. Pass på at du dekker hele glidsonen med et ganske jevnt og tynt lag. Slipp opp ventilen på flasken for å stoppe tilførselen.

Test-scanglider-fluorfri-glider
Påføring av glideren er gjort på noen få sekunder.


Sett skiene til side og la glideren tørke i minimum 5-10 minutter. Mens skia tørker kan du for eksempel skifte og gjøre deg klar til skitur. Tørk så av skiene med fiberlen. (Du kan eventuelt avslutte med å skrubbe over skisålen i gliretningen med en myk nylonbørste, men dette er heller ikke et must)

Test-scanglider-fluorfri-glider
Stian polerer sålen på skiene før han stikker ut på tur!

Hvis du vil se en praktisk utførelsen er det bare å gå inn på følgende link.

Lei av dårlig feste? Se vår omtale av Rossignol r-skin her.

Fordeler og Ulemper

Nå fikk ikke jeg testet toppingproduktet til ScanGlide, men jeg er usikker på om det er et fullverdig alternativ til konkurranseglider. Kristian fra Team Supersport.no testet det i et skirenn og han erfarte å bli glidd i fra litt i starten av løpere med pulver og lignende, men at det utjevnet seg utover i rennet. Dette er nok et eksempel på at produktet i alle fall er slitesterkt.

En annen ulempe er at det koster litt penger, i underkant av en tusenlapp. Det er en del dyrere enn for eksempel LF og HF fra swix, men billigere en de dyreste toppingpruktene på markedet. Personlig mener jeg at hvis du ikke har så mye interesse av å smøre ski, eller vil ha et enkelt og svært godt alternativ til trening, er det absolutt verdt å investere i ScanGlide! Det skal også nevnes at en flaske med Scanglide holder til 20-30 preparerte skipar.

Test-scanglider-fluorfri-glider
Fluorfri glider får stadig mer oppmerksomhet, og vi følger spent med på utviklingen!

Hva mener andre?

ScanGlide er et Norskt selskap som hadde som mål å utvikle et miljøvennlig og flourfritt produkt som skulle kunne måle seg med de beste gliproduktene på makredet.  Etter to år med forskning har de nå utviklet fire Nanoglidere, MT, CT, XCT, XR og Topping, som kom på markdetet i 2017. Som de selv sier på sine hjemmesider skal dette være et fullverdig alternativ til flourproduktene på makedet, de har lansert det i eliteklassen og de garanterer deg en helt ny smørehverdag hvis du tar i bruk deres produkter. Foreløpig høres dette ekstremt lovende ut!

Etter å ha fått spørsmål om ScanGlide på sin blogg konkluderer Knut Nystad (smøresjef for Norges skiforbund) med at det tidlige testproduktet han prøvde ut ikke var et alternativ for det han kaller en «blodtrimmet» ski. Men han skriver at det var et interessant produkt han ville teste mer.  Skigo XC Team har testet alle prdouktene fra ScanGlide. Deres erfaringer er, i likhet med mine, at det er ekstremt enkelt å bruke og at det gir overaskende god glid ut ifra hva de forventet.

Scanglide test

Kilder:
https://knutnystad.com/about/ hentet 02. mars 2018
https://www.scanglide.com/pages/om-oss hentet 02. mars 2018
https://www.supersport.no/scanglide-glider-ct-30-ml.html?___store=supersport_no_nb&nosto=nosto-page-product3 hentet 02. mars 2018
https://www.youtube.com/watch?v=7REmJazmrUk hentet 02. mars 2018

mm
Forfatter

Stian konkurrerer hovedsakelig i ski og løping, og i noen tilfeller har han også potensialet til å rote seg bort i noen andre idretter. Ellers tar Stian en master i idrettspedagogikk på Norges Idrettshøgskole og er hovedtrener for 2005 i LYN Ski.

Kommentarfeltet er stengt