Høsten og vinteren er høytid for å løpe med hodelykt, men hvilken lykt skal du velge? Det finnes et hav av modeller og merker på markedet, men hva kreves når du skal løpe grusveier og på stiene i marka? Vår ambassadør Jacob har over lengre tid testet lykten Silva Explore 2 for å finne ut om den relativt rimelige modellen holder mål.

 

Tekst og test: Jacob Jacobsen

Jacob har vært med på teamet siden starten, og har en solid base mer erfaring fra fem Norseman, utallige sykkelritt og lange ultraløp. Jacob har med tiden utviklet et godt håndlag med videokamera, og leverer jevnlig filmer om trening, konkurranser og produkter.

 

 

Hodelykt er hodelykt?

Skal du ha en hodelykt til nattorientering, er nok ikke dette lykten du skal velge. Skal du derimot ha en hodelykt til gå- og løpeturer på sti, eller en tur i skiløypa til vinteren, bør du vurdere denne.

Silva Explore hodelykt
Silva Explore er en lett og allsidig hodelykt.

 

Jeg fikk lykten av Supersport i juni, som er en litt lei måned for testing av denslags her i Norge. Men med tanke på at Synne og Jeg skulle løpe Mt Blanc Marathon (Chamonix) i slutten juni ville det bli en fin mulighet for å få testet lykten. På lengere ultraløp er det ofte krav til utstyr som skal være med, og hodelykt er ett av dem. Reservebatterier et annet krav. I tillegg er det en fordel med en så lett lykt som mulig som tåler fukt/regn og lyser godt.

 

 

Hva har du behov for?

Jeg har hatt mange forskjellige lykter de siste årene. Jeg deler gjerne lykter til løping inn i fire kategorier:

  1. De som er så latterlig dyre at du ikke engang trenger å vurdere det.
  2. Lykter med oppladbart batteri som lyser mye men kort. Dette er fint til sykling. Du er alltid stressa for mørket. Husk ekstra batteripakke.
  3. Hodelykt med mange batterier rundt båndet, som blir for tungt å løpe med.
  4. De små, lette som lyser mye bedre enn du tror, og som mest sannsynlig dekker ditt behov.

Silva-lykten jeg har testet tilhører den siste kategorien.

Dette er en liten lettvekter med tre AAA batterier. Lykten veier bare 88 gram. Når du kjøper lykten følger det med batterier. Positivt at det er batteriet fra Duracell. Lykten skal gi hele 250 lumen i 30 timer. Det betyr at du klarer deg gjennom hele natten med fullt lys.

Silva Explore 2
Synne fra Team Supersport.no brukte Silva Explore hodelykt under ultraløp i Chamonix i sommer.

Det er enkelt å bytte batterier med åpneren som sitter på justeringen på pannebåndet.

Lykten har flere lysfunksjoner: høy lysstyrke, lav lysstyrke og blink – i tillegg til rødlys. På lav lysstyrke skal lykten kunne lyse  i opptil 100 timer.

Lykten er IPX7 sertifisert, noe som betyr at den er helt vanntett.

I Chamonix startet vi kl 0400, og løp de første timene med lykt. Løpet ble også avsluttet i mørket. Lykten er så lett at du glemmer at den sitter på hodet. Synne hadde på lykten til godt ut på formiddagen.

Jacob i mål i Chamonix. Silva Explore lyste vei den siste biten av løypa.

Nå har høstmørket senket seg her hjemme og de fleste øktene skjer i mørket. Det er minst to grunner for at du skal bruke lykt: Bilene ser deg når du løper langs veien og det er utrolig fint å løpe på sti i høstmørket.

Oppsummering:

Pluss

Liten og lett.
Kan bytte batterier (ikke oppladbar ved mindre du går til innkjøp av oppladbare AAA-batterier).
Tåler vær – fukt, regn og kulde.
Lyser svært bra til å være så liten og rimelig.

Minus

Klundrete å skifte batteri på tur i mørke

 

Forfatter

Skriv en kommentar