Tekst: Malene Thoresen

Malene er 22 år og utdanner seg til å bli barnevernspedagog. Hun konkurrerer i den morsomme og fascinerende idretten hundekjøring, innenfor grenene barmark og nordisk stil. Malene har i dag vorsteherne Fant, Fiona, Atlas og Theo. Følg Malene på Instagram her.

 

Nå som snøen har lagt et hvitt teppe over store deler av landet, og løypemannskapene har laget milevis med skiløyper, er det et perfekt utgangspunkt for mange fine trekkturer på ski med hunden sin. I dette innlegget skal jeg komme med noen gode råd og tips for at trekkturen skal bli fin for både deg og din firbente venn.

Velg en skikkelig sele

Alle hunder uansett rase kan bli en trekkhund, og man må ikke eie en blodtrimma vorsteh eller alaska husky for at det skal gå litt fortere i skiløypa. Noe av det viktigste å tenke på når man skal begynne å trekke med hunden sin er utstyret. En sele, en strikk og et hoftebelte er det man trenger for å kunne snørekjøre med hunden sin, men det er viktig at utstyret er beregnet for formålet. For eksempel så er en sykkelsele eller sporsele uegnet til å snørekjøre med fordi trekkpunktet blir feil. Dette kan gjøre det ubehagelig for hunden slik at den ikke vil trekke, og samtidig gi skader på hunden fordi kroppen belastes feil.

Non Stop Dogwear har utviklet gode seler til dette formålet. Det er utviklet av hundekjørere, og utstyret blir i dag brukt av mange av verdens beste hundekjørere. Non Stop Dogwear sin Freemotion Harness og Combined Harness er supre valg ved kjøp av trekksele. Hovedforskjellen på selene er at Combined Harness er noe mer polstret i fronten for å tåle mer trøkk, da denne også kan brukes til å trekke pulk.

Hvordan trekke med hund
Nonstop Freemotion sele i aksjon! Foto: Nonstop

 

Hvordan trekke med hund
Nonstop Combined harness passer perfekt for pulktrekk, men også hunder som trekker hardt! Foto: Nonstop

Hoftebelte med komfort

Ved siden av dette er en god strikk og et godt hoftebelte lurt å ha. Selv bruker jeg Non Stop sitt Comfort belte, eller «trusa» som den kalles i hundekjørermiljøet. Dette beltet har et design som er utviklet for å beskytte ryggen. Belte sitter godt over hoftene, og man kjenner så vidt at det er på grunn av lav vekt og gode justeringsmuligheter.

Hvordan trekke med hund
Nonstop Comfort harness ser kanskje ikke ut som en tradisjonell trekksele, men få seler er mer komfortable enn denne! Foto: Nonstop
Hvordan trekke med hund
Ekvipasje med hund og skiløper. Hund med Combined harness og løper med Comfort sele! Foto: Nonstop

Strikkline

For at hunden skal få en god trekkopplevelse, er det viktig at det er strikk i båndet man bruker mellom seg selv og hunden. Da fordeles kraften utover strikken når hunden trekker, noe som igjen gjør det behagelig for hunden å trekke. Da er Non Stop sin Running line et godt valg. Den er også lang nok (2,8 meter) til at man har god avstand mellom seg selv og hunden, slik at for eksempel ikke skiene treffer hundens bakben.

Ta vare på potene

En annen viktig ting å huske på, er hundens poter. Godt stell av poter forebygger sår og slitasje. Selv bruker jeg potesokker på stort sett alle treninger og turer med hundene. Jeg smører også potene jevnlig med potesalve både før og etter trening og tur, for at de skal holde seg smidige.

 

Ta hensyn til hunden

En trekksituasjon skal være gøy for hunden, og den må foregå på hundens premisser. Har ikke hunden trukket før, eller den har dårlig fysisk form, er det viktig at de første øktene er korte og lystbetonte, og så etter hvert kan lengden og varigheten økes. Et tips er å ta kontakt med nærmeste hundekjørerklubb, og møte opp på en av deres fellestreninger. Her kan man få hjelp til alt fra utstyr, til trening og stell av hund.

Lykke til!

– Malene

mm
Forfatter

Malene utdanner seg til å bli barnevernspedagog, og konkurrerer i den morsomme og fascinerende idretten hundekjøring. Der konkurrerer hun innenfor grenene barmark og nordisk stil. Malene har i dag vorsteherne Fant, Fiona, Atlas og Theo, og er vår ekspert innen hundekjøring.

Kommentarfeltet er stengt