Z-roller er blitt en snakkis i mange idrettsmiljøer etter at Sjur Røthe gikk ut og lovpriste den norske massasjemaskinen. Undertegnede ble fort interessert, og jeg gikk sommeren 2016 til anskaffelse av min egen rulle. Siden dette har jeg brukt den i oppkjøringen til Norseman og andre triatlon, før vi valgte å ta inn maskinen i Supersport.no sitt sortimentet før jul. Under følger erfaringer fra å ha brukt maskinen flittig i over et halvt år.

Hva er en Z-roller?

Jan Gisle Berger fra Jessheim var for noen år siden i en situasjon der han slet med leggene sine. Som tidligere løper var han frustrert over at stiv muskulatur begrenset muligheten til å trene så mye som han ønsket. Som så mange andre forsøkte han å bruke foamroller, men opplevde at det var vanskelig å få massert så mye som han ønsket. Reodor Felgen-genet til Berger kicket fort inn, og ganske fort var den første prototypen av Z-roller et faktum. Med dreide bordbein og en nedgiret vaskemaskin-motor var designet relativt likt Z-rolleren vi kjenner i dag, men heldigvis har den utviklet seg en del.

Z-rolleren består av en serie med valser som beveger seg rundt sin egen akse. Etter hvert som valsene går rundt vil de gi ulikt trykk og således massere kroppsdelen som ligger på rullen. Rullen har ulike hastigheter slik at man kan få akkurat den belastningen man ønsker. Kort fortalt; Z-roller følger samme prinsipp som en foamroller, men ruller for deg.

Z-roller i bruk

Jeg tok i bruk Z-roller i sommer etter anbefaling av en bekjent i forbindelse med oppkjøring til flere konkurranser. Jeg har ikke hatt noen større skader, men har hatt problemer med at musklene i leggen, siden av låret og hamstring har vært svært ømme i perioder med mye trening. Etter en rask innføring av oppfinneren selv, Jan Gisle, satte jeg i gang med å bruke massasjerulla. – Du vil nok kjenne det litt de første dagene, humret Berger da jeg gikk ut døren etter å ha kjøpt rulla, og jeg skjønner hva han mente. De første par rundene på rulla var ubehagelige. De harde plastvalsene elter på ubarmhjertig vis musklene som legges på, og etter 20 minutter satt jeg ferdig massert med tårer i øynene. Dette gjentok seg de første dagene før det plutselig slapp.

z-roller-1
Massasje av leggen kombinert med jobb!

Etter noen dager med et noe anstrengt forhold til Z-rolleren hadde plutselig stemningen blitt bedre. Jeg kunne nå sitte med leggene på rulla med ekstra trykk uten at tårene spratt, og viktigst av alt, jeg merket at musklene var vesentlig mer avslappet. Murringen i leggen som hadde vært der lenge hadde gitt slipp, og jeg kunne faktisk øke mengden med løping relativt raskt. Det samme gjaldt hamstring, siden av låret og faktisk også skuldrene. Mye svømming kombinert med mange timer i tempobøylen på sykkelen gjør deg ikke akkurat kattemyk, og Z-rollerne passer fint til å massere nakke/rygg.

En ukes tid etter jeg kjøpte rulla dro jeg til Romsdalen for å kjøre Trollveggen Triatlon. Z-rolleren var med i baggasjen og ble brukt i dagene før løpet, men kanskje aller viktigst, rett etter! Z-rolleren har nemlig muligheten til å brukes i sigaretttenner-uttaket på bilen ved siden av vanlig 230V stikkontakt. Med andre ord kan du gå rett fra målstreken og sette deg i bilen og få skikkelig massasje før du kjører hjem!

Z-roller-2
Opplading til triatlon i Romsdalen. Z-rolleren er alltid med!

Konklusjon

Rullen er en god følgesvenn for deg som trener mye, eller som sliter med anspent muskulatur. Den er enkel å bruke, og er mulig å koble til både vanlig stikkkontakt og 12V dersom du ønsker å bruke den på hytta eller i bilen etter en konkurranse. Hvorfor velge den fremfor en foamroller? Dette er et veldig godt spørsmål som mange stiller seg, og dersom du er flink til å bruke foamrolleren jevnlig vil du oppnå samme effekt som med Z-rolleneren. Fordelen med Z-rollerene er rett og slett at du slipper å jobbe noe for å få samme effekt. Skal du massere leggene i 20 minutter på en foamroller blir det en god treningsøkt for skulderpartiet. Kjøpe Z-roller? Vi har alltid rullen på lager og sender fraktfritt!

 

Forfatter

Skriv en kommentar