At Italia er en flott land for sykling er vel neppe nytt for de fleste, så vi tenkte vi skulle være enda mer spesifikke enn som så! I nordenden av Italia ligger nemlig en liten perle av en feriedestinasjon dersom du er glad i lange bakker, trivelige spisesteder og fantastisk natur! Her er vår opplevelse av Gardasjøen!

Hvorfor Gardasjøen?

Italia er jo stort, og har mange flotte steder med kystlinje, så hvorfor dra til en innsjø godt inne i landet? Svaret er for min del basert på variasjonen i området. Gardasjøen ligger langt opp i landet, og har høye fjell som omkranser den idylliske innsjøen. Samtidig er den sydlige enden av Gardasjøen vesentlig flatere, og byr på lettsyklede veier blant vinranker og trivelig bebyggelse. Det er også godt med spisesteder og hoteller, samtidig som det er enkelt å ankomme Garda med både bil og tog fra større flyplasser.

Reisetips-sykkel-Gardasjøen

Gardasjøen ligger også godt plassert for å besøke andre, trivelige steder når man ikke skal sykle eller løpe! I sydenden av innsjeøen, Peschiera lel Garda, er det togstasjon som raskt frakter deg til byer som Milano, Venezia  og  Verona. Er du glad i vin, er også området et fantastisk sted å se seg om! Gardasjøen er nemlig omkranset av vakre vinranker i både nord og syd, som gir en fantastisk utsikt uansett om du rusler rundt på beina eller sykler.

Garda fra sykkelsetet

Jeg har vært i området to ganger for å forberede meg til triatlonsesongen, og da særlig for å sykle og løpe. Syklister har lenge dratt til området for å trene i variert terreng, og ikke uten grunn! For landeveissyklister er Gardasjøen super, men det kan være greit å unngå de aller heftigste ferie-periodene. Skal du sykle rundt sjøen, en tur på om lag 15 mil, bør du unngå ferietidene for mellom-europa. Mye trafikk gjør at tuneller og de smalere veiene kan bli litt trange. Er du imidlertid litt tidligere eller senere ute, er dette uproblematisk, og du kan få en lang og passe variert tur uten større problemer.

Reisetips-sykkel-Gardasjøen
Det finnes et hav av veier å velge mellom, og du finner garantert noe som passer deg!

På racersykkelen har du også et godt utvalg av spisesteder og butikker å stoppe på for å fylle opp flaskene og magen! Et stopp midt på dagen for å fylle på med kalorier er jo en av de virkelige høydepunktene i løpet av treningshverdagen på tur!

Reisetips-sykkel-Gardasjøen
Lange dager på sykkelen krever påfyll av kalorier! Spisestedene kommer hyppig langs sjøen.

Med terrengsykkel åpner det seg også et hav av muligheter. Garda er kjent for svært gode terrengsykkelstier som snor seg oppover i fjellene, og uansett nivå vil du finne noe som passer deg! Utsikten er utrolig flott når du kommer deg opp i høyden, og det er flere hyggelige spisesteder som skjuler seg litt opp i fjellsidene! Det bør også nevnes at det legandariske etapperittet, TransAlp har målgang i Riva del Garda.

Reisetips-sykkel-Gardasjøen
Et stort nett med stier omkranser Gardasjøen, og passer deg med hardtail så vel som fulldemper!

Det er også muligheter for å utvide turene med en avstikker inn i sidedalen mot innsjøen, Lago di Ledro. Her er det en del roligere enn ved selve Gardasjøen, og naturen her er utrolig! Det er mulig å komme seg hit både via terrengstier og langs veien på racer.

https://blogg.supersport.no/guider-tips/slik-gjor-du-det/pakke-sykkelen-treningsleir/
I fjellene er det et stort nett med traktorveier og stier! Her bak det fjellet Monte Baldo.

På beina og i vannet

Med løpesko på beina er også Gardasjøen fantastisk. Uansett om du ønsker å løpe langs vannkanten eller søker opp i fjellene, vil du få nydelig utsikt! Å løpe mellom vinrankene på vei opp i fjellet er utrolig flott, og ønsker du en dukkert for å kjøle deg ned er selve sjøen alltid i nærheten.

Reisetips-sykkel-Gardasjøen
Løp langs vinranker eller epletrær.

Svømming i Gardasjøen er supert, men selv om området stort sett er veldig varmt har vannet en tendens til å bruke litt tid på å varme seg opp skikkelig. Jeg har svømt der i juni uten problemer, men det er nok aller mest komfortabelt litt lenger utover sommeren. Med våtdrakt er det imidlertid ikke noe problem.

Reisetips-gardasjøen-triatlon
Litt kjølig med svømming i juni, men helt uproblematisk med våtdrakt!

Hvor kan man bo?

Gardasjøen er en relativt stor og har flere tettsteder man kan ha som utgangspunkt. Selv har jeg bodd i både syd- og nordenden av sjøen og begge deler har sine fordeler og ulemper. I sydenden har man tilgang på flere butikker, man er tett på togstasjonen og man kommer seg lettere til andre tettsteder. Her er det også opplevelsesparker dersom man har med seg barn.

Reisetips-sykkel-Gardasjøen
Riva del Garda er rolig og trivelig med mange spisesteder og noe mindre trafikk enn sydenden.

I nordenden har vi bodd i tettstedene Rive del Garda og Limone. Begge stedene er en del roligere enn det vi opplevde i sydenden, og har noe mindre trafikk. Det er fortsatt godt med spisesteder, hoteller og butikker, men nordenden passer nok aller best et litt mer voksent klientell. Jeg opplevde at særlig Riva egner seg godt som utgangspunkt dersom man ønsker å komme seg fort inni fjellene. De fleste hoteller her er vant med sykkelturister, men husk å si ifra dersom du skal ha med sykkel og ønsker ha den trygt oppbevart.

Mer om hoteller og aktiviteter ved gardasjøen finner du her.

Å komme seg til Gardasjøen

Reisen til Garda kan gjøres på flere måter, men noen stor operasjon er det ikke. Du kan enten fly til Venezia, Verona, Bergamo eller Milano og ta tog til Peschiera del Garda. Skal du bo lenger nord kan det være greit å leie bil for å øke bevegelsesfriheten.

Lurer du på hvordan du skal pakke sykkelen? Så våre tips her.

Kombinerer du et opphold ved innsjøen med en bilferie, er det også svært gjennomførbart å kjøre fra Norge. Vi har tatt ferge til Danmark fra Larvik og kjørt derfra. Fra Oslo tar turen rundt et døgn, og med et par netter i Tyskland blir turen veldig komfortabel.

Forarbeid

Drar du til Garda er du ikke den første som gjør det med tanker om å trene. Det kan derfor være lurt å ta en titt på Strava eller lignende for å finne fine treningsturer! Finner du en rute du liker kan det være en ide å laste ned GPX-filen og legge den inn på klokken/sykkelcomputeren for å finne frem. Eksempelvis er rundturen om innsjøen her.

God tur!

 

mm
Forfatter

Kristian Horne er 28 år gammel, utdannet ved Norges idrettshøgskole. Hans idrettslige bakgrunn er fra triathlon, og meritter er blant annet fire ganger topp ti i Norseman og bronse i NM triathlon langdistanse. Kristian er bidragsyter og uansvarlig redaktør for Supersport.no Blogg, og jobber til daglig som sortimentsansvarlig for triatlon i nettbutikken Supersport.no.

Kommentarfeltet er stengt